Hvordan vaske polyester?

Tenk at det finnes et materiale som brukes til å produsere både brusflasker og klesplagg! Ja, det er snakk om polyester. Materialet kan brukes til så mangt, men når det kommer til klær – hvordan vasker man egentlig polyesterplagg?

Slik vasker du polyester.

Polyester utgjør omtrent 50 prosent av den globale tekstilproduksjonen. Ifølge Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft på OsloMet, er polyester en sterk tekstil som tåler både slitasje, fuktighet, lys og varme.

Slik vasker du polyester

Mange tenker at polyester er et stoff som tåler lite, men det er tvert om. De syntetiske fibrene er blant de som tåler varme best, og kan i grunn kokes, selv om vaskelappen ofte er merket med 40-60 grader. Men husk (som alltid) å sjekke vaskeanvisningen på plagget du skal vaske for å være sikker.

Polyester er både formfast og slitesterkt, blir raskt rent og tørker fort, men har en tendens til å lukte når den kommer i kontakt med svette. Dermed må man vaske kroppsnære plagg i polyester ofte.

Raskt om vask av polyester:

  • Vasketemperatur: 40-60 grader
  • Vaskeprogram: Vanlig vaskeprogram, trenger ikke finvask
  • Krymper i vask: Nei, polyester og andre syntetiske materialer krymper minimalt i vask
  • Vaskemiddel: OMO Color for å bevare fargene i plagget, og OMO Ultra Hvitt til det lyse tøyet
  • Tøymykner: Bør ikke brukes på tekniske plagg eller treningsklær som skal transportere fukt og svette

Et siste tips er å bruke vaskepose når du vasker plagg med en høy andel polyester for å unngå utslipp av mikroplast.

Hvor kommer polyester fra?

Den første polyesterfiberen ble lansert i 1947 i England, og ble tidlig markedsført som “lettstelt”. Meningen var at tekstilet skulle gjøre klesvasken lettere, da klærne lett ble rene, tørre og rynkefrie uten styring.Men det var 80-tallet som ble startskuddet for den store produksjonen. Da fikk nemlig fleeceprodukter et stort oppsving og det ble i tillegg brukt i belegg og membraner (som for eksempel Gore-Tex).

Produksjonen av det syntetiske materialet krever verken dyre råvarer eller tidkrevende produksjonsprosesser. Derfor har polyester også blitt mye brukt som et billigere alternativ når det gjelder jakker, dresser, bade- og sportstøy.

Men styrken og egenskaper som bestandighet mot sol og fuktighet, har også gjort at seil, tau, soveposer, telt og andre tekstiler også produseres i polyester.