Hvordan fjerne kaffeflekker?

Uansett hvilket nivå du er på jeg-elsker-kaffe-skalaen, vil du en eller annen gang måtte fjerne kaffeflekker – og slik gjør du det!

Kvinne drikker kaffe. FOTO

For noen er filterkaffe mer enn bra nok, mens andre ikke starter dagen før de har brygget seg en deilig kopp kaffe. Også er det de som slurper i seg kaffekopp etter kaffekopp for å komme seg gjennom arbeidsdagen. Hvor på skalaen ligger du?

Nordmenn ligger på kaffetoppen. Vi importerer nesten 9,5 kilo kaffe per innbygger – kun Finland har større forbruk per innbygger med sine imponerende 14 kilo. Med slike kaffevaner, sier det seg selv at det følger med noen kaffeflekker også.

Kaffeflekker – vanskelige flekker?

Å fjerne kaffeflekker kan være vanskelig – men ikke nødvendigvis. Dersom uhellet akkurat har skjedd vil det være enkelt å fjerne flekken ved å ta den under rennende vann. Er det en gammel flekk du lot sitte i fordi du ikke hadde muligheten til å vaske med en gang, vil det kreve ytterligere behandling.

Fjerne kaffeflekker fra syntetiske materialer og bomull

Syntetiske plagg og klær i bomull tåler ofte mer behandling enn andre materialer som skinn, ull og silke. Start med å absorbere så mye av kaffeflekken som mulig – dette kan du gjøre med en klut. Deretter sprayer du på OMO Flekkfjerner. La den virke i omtrent 5 minutter. Deretter vasker du plagget som vanlig i vaskemaskinen. Husk OMO Color til farget tøy og OMO Ultra Hvitt til lyst.

Har du ikke en flekkfjerner tilgjengelig hjemme, kan du prøve følgende:

  • Spyl flekken med så varmt vann tekstilen tåler
  • Hell på litt flytende OMO Ultra Hvitt eller OMO Color på flekken og la det virke opptil en halvtime
  • Vask deretter plagget som vanlig – husk å følge vaskeanvisningen

Er det fortsatt en litt synlig lys brun flekk, kan du gjenta prosessen for å fjerne flekken helt.

Fjerne kaffeflekker fra ull og silke

Ull og silke bør vaskes med vaskemiddel beregnet for materialene – som Milo. Hell litt flytende Milo direkte på flekken og la det virke i ca. 30 minutter. Vask deretter plagget i vaskemaskin på så høy temperatur som tekstilen tåler.

Du kan også bruke Sunlight Sepe. Gni såpestykket direkte på flekken til den er borte. Skyll godt, og vask plagget i maskinen.