Vaskesymboler: Slik tolker du vaskelappen på klær

Vet du hva de ulike vaskesymbolene på vaskelappen betyr? Vi gir deg en liten innføring i vaskesymboler på klær.

Vaskesymboler på vaskelappen.

Mange tror de vet hva ulike vaskesymboler i vaskelappen betyr – men er du helt sikker? Det er like fordelaktig å kunne forstå anvisningen på vaskelappen, som hva de ulike vaskeprogrammene på maskinen betyr. Det hjelper nemlig ikke å klare å sette på riktig program om du ikke forstår vaskesymbolene og vet hva plaggene faktisk tåler.

Vaskesymboler

Det mest brukte vaskesymbolet er vaskebaljen som betyr at plagget kan vaskes i maskin på normal måte. Du har nok sett at vaskebaljen ofte er oppgitt med antall grader, og disse viser maksimal temperatur plagget kan vaskes på.

Vaskeanvisning

Er vaskebaljen understreket betyr det at plagget må vaskes på skånsom vask. Og er det en hånd i vaskebaljen så tåler plagget kun håndvask. De fleste vaskemaskiner har eget program for håndvask. Er vaskebaljen krysset over så betyr det at plagget ikke kan vaskes – verken for hånd eller maskin, og må derfor renses.

Vaskeanvisning

Symboler for tørking

Det første symbolet betyr at plagget kan tørkes i tørketrommel. Punktene inni sirkelen indikerer hvilken varmeinnstilling plagget tåler. Et punkt betyr forsiktighet – tørk alltid på den laveste varme innstillingen. To punkter betyr at plagget kan tørkes på normal temperatur. Er det er kryss over betyr det at plagget ikke kan tørkes maskinelt.

Tørkesymboler

Symboler for stryking

Et strykejern på vaskelappen betyr ikke bare at plagget kan strykes, men også at det kan varmrulles. Punktene angir hvilken makstemperatur plagget tåler. Et punkt betyr 110 grader. To punkter betyr 150 grader. Tre punkter betyr at plagget tåler en stryketemperatur på omtrent 200 grader. Er det kryss over strykejernet så kan plagget verken strykes eller varmrulles.

Styrkesymboler

Symboler for klor

En hvit trekant symboliserer at plagget kan blekes med klor uten problemer, mens den svarte trekanten som er krysset over betyr at plagget ikke tåler klorbleking.

Kloranvisning

Husk alltid å sjekke vaskelappen på klær. På den måten kan du spare tøyet for unødvendig slitasje, samtidig som du unngår at favorittgenseren din blir ødelagt. Det kan også lønne seg å sjekke vaskelappen før du kjøper et plagg – da vet du om plagget må renses eller vaskes for hånd.

Har vaskelappen blitt klippet av? Eller rett og slett blitt uleselig med tiden? Fortvil ikke. Se hvor mange grader klær skal vaskes på.

Spørsmål 1 av 3

Hva betyr symbolet av en vaskebalje som er understreket?

Spørsmål 2 av 3

Hva betyr tørkesymbolet som har to punkter inni sirkelen?

Spørsmål 3 av 3

Hva betyr symbolet av et strykejern med to punkter?

Flere gode tips fra OMO