Hvordan vaske skjerf? 

Ingenting er bedre enn å surre et stort, mykt og varmt skjerf rundt halsen når kulden biter i. Ta godt vare på det så kan du bruke det år etter år. Da er det viktig at du sørger for å holde det rent – så her er tipsene for hvordan du bør vaske skjerfet.

Kvinne med skjerf. Hvor ofte vasker du skjerf?

Skjerfet holder oss ikke bare varme, men kan også brukes til å freshe opp antrekket. Uansett bruk, er skjerfet surret rundt halsen. Da er det viktig å vaske det innimellom. Hvor ofte? Vel, om skjerfet lukter vondt, kan det hende at det eneste du behøver å gjøre er å lufte det.

Men i løpet av sesongen bør du ha vasket skjerfet et par ganger. Det kan nemlig samle seg både hud- og sminkerester, og svette i skjerfet. Kanskje sitter bållukta igjen i det etter skogturen?

Slik vasker du skjerf

Hvis vaskeanvisningen på skjerfet sier at det kan vaskes i maskin, så bare følg anvisningen. Men her får du noen gode tips:

  • Ta alltid hensyn til det sarteste materialet i plagget, og vask deretter
  • Bruk gjerne en vaskepose, slik at det ikke surrer seg fast i andre plagg
  • Vask med lignende farger
  • Velg et skånsomt vaskeprogram – maskinens ullprogram på 30 grader er bra
  • Unngå sentrifugering

Dersom skjerfet ditt ikke har en vaskelapp – eller er usikker på hvordan det skal vaskes, lønner det seg å vaske det for hånd.

5 trinn til håndvask av skjerf

  1. Fyll en stor balje med lunkent vann, og hell oppi litt mildt vaskemiddel og rør godt. Er sjefet laget av ull, silke eller andre sarte materialer, bør du bruke Milo. Ellers kan du bruke OMO Flytende. Legg skjerfet i baljen, og klem litt på det slik at vaskemiddelet trekker ordentlig inn. La skjerfet ligge i baljen i omtrent et kvarter.
  2. Hell ut såpevannet, og skyll skjerfet i kaldt vann fra springen. Sørg for at du får skylt ut alt vaskemiddelet.
  3. Klem vannet ut av skjerfet, men vær forsiktig. Husk at stoffet må ikke vris for hardt.
  4. Legg skjerfet på et håndkle, og rull det sammen. Dette vil hjelpe til med å fjerne fuktighet, slik at det tørker fortere.
  5. Når du skal legge skjerfet til tørk, skal det ikke henges opp, da det kan skade fibrene. Du bør heller legge det på et tørt håndkle på gulvet.

Når du først skal vaske skjerf, sjekk også om hanskene dine trenger en vask!