Hvordan vaske hansker?

Skitten sjekker ikke om hanskene dine kan vaskes eller ikke. Så hva gjør du hvis de trenger en rengjøring? Her er tipsene du trenger når du skal vaske hansker.

Oransje skinnhansker. Slik vasker du dem.

– Det første du må gjøre hvis hanskene trenger en vask, er å sjekke vaskeanvisningen, sier Malin Skaar.

Orkla sin vaske- og rengjøringsekspert minner nemlig om at det er store variasjoner i hvor mye og hva slags vask hansker tåler. Og selv om de aller fleste skinnhansker er merket med «kun rens», kan det være at dine hansker tåler en runde med vann og vaskemiddel.

– Hvis «skinnhanskene» ikke er av ekte skinn, slik som mange skinnaktige bukser er, kan det godt være at de tåler maskinvask, sier hun.

Nedenfor følger tips til hvordan du kan vaske hansker i forskjellige materialer.

Vask av tøyhansker

– Du må selvfølgelig følge vaskeanvisningen også på tøyhansker, begynner Malin Skaar, før hun kommer med sine generelle råd til rengjøringen.

  • Penere tøyhansker og vanter bør gjerne vaskes på håndvask.
  • Mer robuste hansker og sportshansker tåler ofte 50–60 grader og et vanlig vaskeprogram. Bruk gjerne vaskemiddel spesielt beregnet for trenings- og fritidstøy, som OMO Aktiv&Sport.
  • For å fjerne rester av jord etc. fra hanskene, hjelper det ifølge keeperhansker.no ofte å klappe dem sammen. (Skitten må selvfølgelig være tørr for at dette skal virke)
  • Hvis det er rester av for eksempel skismøring på hanskene, er det lurt å forbehandle flekkene med Zalo. La det virke i 20 minutter, og skyll såpa godt ut av stoffet før du legger hanskene i vaskemaskinen.

Vask av skinnhansker

De fleste skinnhansker har en vaskeanvisning som krever rens. Den anvisningen anbefaler ikke Malin Skaar å utfordre.

Hun minner imidlertid om at det som regel er skinnet som ikke tåler vann. Hvis det er foret som trenger en oppfriskning, har du med andre ord muligheter selv om selve hansken skulle kreve rens.

– Hvis du føler at det lukter svette inni hanskene, kan du vrenge dem og la dem lufte over natten. Du kan også tørke over innsida med en klut med lunkent vann og litt flytende vaskemiddel, sier Skaar.

På selve skinnet bør du være svært forsiktig, men det er mulig å få bukt med de fleste flekker hvis du handler raskt nok.

Flere gode vasketips: