Slik kan du fjerne bållukt fra klær

Kvinne og mann sitter foran bål. I ettertid ønsker de å fjerne bållukten fra klærne.

Hvordan kan du egentlig fjerne bållukt som henger igjen i klærne? Det er lite som slår bålkos – enten det er i bålpanna i hagen eller med pinnebrød og kaffekjele i skogen. Men bållukta som blir med hjem igjen fra turen er ikke alltid så lett å få ut døra igjen.

Heng klærne til lufting

Man kjenner gjerne ikke bållukta selv etter å ha vært i nærheten av et bål – men du kan være ganske sikker på at det er en sur odør som møter deg i gangen i morgen tidlig om du lar jakke, votter og lue bli liggende.

Straks turen er over, bør jakker, bukser, og annet tekstil som har vært i nærheten av bålet, henges ut til lufting. Husk at også hengekøye og sekk kan være laget av materiale som røyklukta henger igjen i.

Litt vind er ekstra effektivt, men har du for eksempel en luftig bod eller garasje, kan den også gjøre susen. Ofte er det tilstrekkelig med noen timer i vinden, mens for eksempel tykkere dunjakker godt kan bli hengende i et par døgn hvis været tillater det.

Husk: Yttertøy bør alltid henge fritt og på et luftig sted når det ikke er i bruk. Da forhindrer du at vond lukt setter seg.

Vask klærne for å fjerne bållukt

Sitter lukta igjen ennå? Da er det på tide å vaske plagget. Bruk gjerne OMO Aktiv & Sport, som er spesielt utviklet for å fjerne vond lukt fra treningstøy og fritidstøy.

Den inneholder FiberFRESH™-teknologi som fjerner vond lukt fra syntetiske materialer som ikke tåler å bli vasket på høy temperatur. Husk å følge vaskeanvisningen til plagget, så sikrer du at klærne dine holder seg fine også til neste tur.

Husk: Skal du vaske dunjakke, bør du sette av god tid også til å tørke plagget.

Tøymykner

Har du ei turbukse, parkdress eller allværsjakke laget av teknisk materiale som Gore-Tex, er det viktig å ikke bruke tøymykner. Dette kan nemlig ødelegge de vannavstøtende egenskapene i yttermaterialet. På andre plagg av for eksempel bomull eller ull, kan du gjerne bruke en tøymykner med FreshTECH™-teknologi som bidrar til å fjerne vond lukt i tøy. Når du skal vaske ulltøy, er det viktig å alltid bruke et spesialvaskemiddel for ull, som Milo.

Benytt sjansen til å komme deg ut i flott norsk natur, uansett vær! Og skulle du være uheldig å søle kakao eller tråkke i søla, så husk at OMO bevarer fargene på tøyet også etter turen.

Flere gode vasketips fra OMO