Hvordan vaske silke?

Silke er kjent som et av de mest eksklusive og dyreste tekstilene i verden. Fra å være noe kun den øverste eliten kunne bære, kan vi i dag alle eie silkeplagg. Her får du en liten guide på hvordan du skal vaske silke og behandle de delikate plaggene dine.

Vaske silkeklær.

Slik vasker du silke

Mens noen silkeplagg må renses, tåler andre vask i vaskemaskinen. Husk da å behandle silke som du ville behandlet ull. Nemlig på et ullvaskprogram og ullvaskemiddel som Milo. Ull og silke har flere like kjennetegn, og et av dem er at de begge består av proteinfiber. Det som derimot skiller dem er sentrifugering. Mens ull tåler det godt, kan silke ta skade av det.

Dette er tingene du må passe når du vasker silke:

  • Sjekk alltid vaskeanvisningen på plagget for å se om den må renses eller om det tåler maskinvask
  • Bruk ullvaskprogram og vaskemiddel spesielt utviklet for ull og silke, som for eksempel Milo
  • Velger du å vaske silke for hånd – ikke vri opp plagget
  • Vær forsiktig med tørr varme og vanndamp når du tørker silke. Vanndråper kan nemlig sette flekker. Og ikke bruk høyere varme enn 140 grader på strykejernet.

Fjerne flekker fra silke

Silke har lett for å få flekker fordi den blanke overflaten viser de godt. Fett, svette, syrer og overraskende nok – vann, er vanlige flekker som setter seg i silkeplagg. Derfor kan det være vanskelig å fjerne flekkene. Men med noen gode råd kan du fjerne dem:

  • Det første du må gjøre når du får en flekk er å agere med en gang så flekken ikke rekker å sette seg i plagget
  • Bruk Sunlight Sepe til å fjerne flekker på silke (fungerer også godt til å fjerne flekker fra ull og syntetiske fibre).

Hva er silke?

Silkeormen ser ut som en liten, ordinær insektlarve, men den er litt av en kunstner. For hva er vel vakker silke-tekstil, enn kunst? Silke er kjent som et av de mest eksklusive tekstilene, delvis for den vakre glansen og slitestyrken, men også fordi det er komplisert å fremstille silke – og silkeormen har en sentral rolle i det.

Når larven gjennomgår metamorfose, altså endring fra larve til møll, nattsvermer eller sommerfugl, spinner den kokongen sin i et helt spesielt materiale. Fibrene fra denne blir brukt i produksjonen av silke.

Ulike typer silke

I hovedsak så finnes det to typer natursilke: Dyrket silke og villsilke. Dyrket silke fremstilles slik vi har forklar over: Fra kokongen til en liten insektslarve som lever av morbærbladet. Villsilke fremstilles av andre arter som lever på eikeblad, er grovere og ikke like jevn som dyrket silke.

I tillegg til natursilke finnes det flere former for kunstig silke, blant annet polyester-silke og viskose-silke. Disse er enklere å fremstille og dermed billigere enn natursilke.

Hvor kommer silke fra?

Det har blitt funnet arkeologiske funn som kan tilsi at silketråd ble spunnet for over 3000-4000 år siden – og Kina var de første som drev med spinning av silke, for dette er også hjemmet til silkeormen.

Dette var den mest verdifulle eksportvaren de hadde, og de var lenge eneleverandør av silke. Men langs en av verdenshistoriens viktigste handelsveier, Silkeveien, ble både silke solgt og silkeormen spredt (riktignok i form av smugling). Visste du at det var dødsstraff hvis man ble tatt for å eksportere silkelarven ut av Kina?

De er den dag i dag den største produsenten av silke, men i dag foregår produksjonen over hele verden.

Fordeler med silke

  • Silke er naturlig og allergivennlig
  • Silke er et av de sterkeste naturlige fibrene, og tåler derfor å bli dratt og strukket
  • Sengetøy i silke hjelper mot sensitiv, tørr og kløende hud
  • Silkepute er kjent som et “beautyhack” og skal være bra for hår – i form av at materialet er så glatt at det ikke sliter på håret

Flere vasketips fra OMO