Hvordan vaske jeans?

Denim går aldri av moten, og enten du følger trendene slavisk eller bare liker komforten av plagget, så har du garantert minst en jeans i skapet. Men vet du hvordan du skal vaske jeans for å bevare passformen? Vi hjelper deg!

vaske jeans

Hvordan vaske jeans riktig?

Mange av oss sliter med å bevare passformen på olabuksene over tid. Ved å vaske jeans riktig kan du bevare den lengre. Først og fremst er det viktig at du alltid følger vaskeanvisningen på buksen. Står det at den tåler 40 grader i vaskemaskinen, så er det slik du bør vaske den. De fleste jeans tåler denne varmen – men det skader ikke å sjekke en ekstra gang for å være helt sikker. Det kan også være lurt å tenke over hva som kan vaskes sammen med jeans.

Skal du vaske jeans med mørk farge bør du vaske den med andre mørke plagg. Det er naturlig at den mister mye farge i de første vaskene, og det er ikke noe særlig at det smitter av på andre plagg. Du kan også med fordel være forsiktig på lyse møbler – spesielt om du er varm – nye jeans kan nemlig smitte.

Har du en nyere vaskemaskin har den sikkert eget vaskeprogram egnet for å vaske jeans. Dette programmet vasker ved lav temperatur og bruker lave rotasjonshastigheter. Det bruker også litt mer vann for å sikre at vaskemidlene forsvinner ut av de tykke sømmene.

Hvor ofte bør jeg vaske jeans?

Mens noen hevder at man aldri skal vaske jeans, mener andre at den kun skal vaskes én gang i året. Andre igjen, hiver den i vaskemaskinen omtrent etter hver bruk. Det er ingen tvil om at du skal vaske jeans – men ikke like ofte som du vasker andre plagg, for eksempel t-skjorter og gensere.

Tall fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) viser at nordmenn i gjennomsnitt vasker jeans etter å ha brukt den 5,7 ganger. Det er litt for ofte. Hyppig vask fører til at stoffet slites, fargen falmer og passformen ikke er det den en gang var. Derfor anbefales det å vaske jeans først når den er synlig skitten eller rett og slett lukter vondt. Har du et par bukser å bytte på så holder det å vaske jeans en gang i måneden.

Vaske jeans riktig ved å vrenge buksen

Et annet godt tips når du skal vaske jeans er å vrenge buksen før du hiver den i vaskemaskinen. Det vil ikke bare bevare fargen mye lenger, men også redusere sjansen for lyse striper. Du bør også kneppe igjen knapper og glidelåser så de ikke blir ødelagt av slag i trommelen. Husk også å tømme bukselommene. Det er kjedelig å fjerne små papirbiter etter vasken fordi du har glemt å ta ut en kvittering.

Velg riktig vaskemiddel når du skal vaske jeans

Et siste tips er å velge et vaskemiddel som er ment for farget eller mørkt tøy når du skal vaske jeans, for eksempel OMO Color flytende. Og for all del – styr unna tørketrommel. Det er mange jeans som ikke tåler trommelen, og lufttørking på tørkestativ vil bevare passformen bedre.

Spørsmål 1 av 3

Hva er viktig å tenke på når før man skal vaske jeans?

Spørsmål 2 av 3

Hva karakteriserer et vaskeprogram for jeans?

Spørsmål 3 av 3

Er det anbefalt å tørke jeans i tørketrommel?

Flere gode tips fra OMO