På tide å vaske teppe?

De færreste har en stor nok vaskemaskin til å stappe et stort gulvteppe inni for en vask, så hvordan kan man vaske teppe da? Her har vi samlet noen gode tips til rengjøring av tepper.

Flekk på teppet. Sølt kaffe på teppet. Foto

Det er ingenting i veien med å vaske teppet i vaskemaskin dersom det får plass i maskinen – og selvfølgelig om det står på vaskeanvisningen at det er vaskbart i vaskemaskin. Det vil faktisk være mer skånsomt å vaske det slik, fremfor å gå løs på det med en børste for hånd. Spesielt ulltepper bør vaskes på skånsomt ullprogram, slik at ullfibrene ikke blir skadet av for mye gnukking. Husk også å bruke riktig vaskemiddel om du vasker tekstiler av ull – vi anbefaler Milo.

Fått flekker på teppe?

Men det er de færreste maskiner som rommer nok til et stort teppe, og ei heller alle tepper som kan vaskes i vaskemaskinen. Da må man bruke andre triks for å få det rent. Uansett hva du gjør – hold deg unna smarte kjerringråd som salt, potetmel og vin for å fjerne flekker. Blir dette liggende på teppet for lenge, risikerer du at fargestoffene blir igjen og du ender med en langt større flekk enn utgangspunktet.

Det beste du kan gjøre dersom du får flekker på teppet er å fjerne dem så fort som mulig. Skrap bort det som er sølt med en skje, og vask direkte på flekken etterpå. Unngå å gni flekken utover, men tenk at du skal jobbe deg rett nedover i flekken. Til små flekker kan du bruke en q-tips for å få minst mulig rengjøringsverktøy. Ofte er vann godt nok for å fjerne flekken.

OMO PowerLift Flekkfjerner kan sprayes direkte på flekken dersom den ikke går bort med vann, den er helt uten blekemiddel og parfyme. La den virke i omtrent fem minutter før du vasker bort med en ren klut og vann. Er flekken veldig liten kan du spraye i en beholder og bruke q-tipsen til å overføre vaskemiddel på flekken. Husk alltid å sjekke om materialet tåler flekkfjerningen. Prøv derfor på et lite synlig sted før du går løs på selve flekken.

Husk:

  • Ikke bruk for varmt vann – de fleste flekker fjernes best med lunkent vann
  • Brukt kaldt vann på flekker som blod og egg – disse koagulerer eller stivner ved bruk av varmt vann
  • Punktvaske flekker på ullteppe? Bland ut ullvaskemiddel i vann og jobb deg nedover i flekken mens den er så fersk som mulig

Vintertips:

Hvorfor ikke benytte deg av snøen til å rengjøre teppene? Snø er vann i fast form, og om teppet tåler vann, ja, da tåler det snø også! Ta med teppet ut og legg det ute i ren nysnø. Det bør være kaldt ute om du skal bruke dette trikset, og snøen bør være ren og lett.

Kast snø over teppet. Dette vil tiltrekke seg mye av skitten som er i teppet. Børst så bort snøen, og gjenta prosessen et par ganger til. Teppet blir ikke bare rent for skitt, men kuldegradene vil også ta knekken på eventuelle småkryp som har flyttet inn i teppet.

Få flere gode vasketips her