Hvordan vaske gardiner?

Vi har regelmessige rutiner for vask av tekstiler som håndklær og sengetøy, men hvor ofte rengjør du gardinene? Disse bør også vaskes – i hvert fall en gang i året, men kanskje oftere om du har små barn eller kjæledyr. Her er tipsene for å vaske gardiner.

På tide å vaske gardiner? FOTO

Først (som alltid): Sjekk vaskeanvisningen på gardinene dine, og følg instruksjonene. Vanligvis er det et ullprogram, lav sentrifugering og høyt vannivå som gjelder, for å beskytte stoffet. Velg også riktig vaskemiddel. OMO Color for å bevare fargene, eller OMO Hvitt for hvite og lyse gardiner.

Har du store, tykke gardiner? Da kan det være lurt å vaske i flere omganger. Har du ikke vaskelappen på gardinene dine, kan du vaske de for hånd.

Heng opp gardinene til tørk mens de fortsatt er fuktige (ikke så våte at de drypper, men fuktige). På den måten kan du unngå unødvendige bretter i stoffet – spesielt lurt om du ikke har tenkt til å stryke gardinene etterpå.

Hvordan vaske lamellgardiner?

Lamellgardiner er både praktiske og dekorative – og ganske populære. Med sine vertikale striper, gir de et moderne og minimalistisk uttrykk. Å holde dem rene, er heller ikke så vanskelig. Disse kan du bare støvsuge eller tørke over med en klut som tiltrekke seg støv, for eksempel Jif Støvmagnet.

Har du vært uheldig å sølt noe på dem, eller lamellene har blitt misfarget, kan de også vaskes. De fleste tåler å vaskes på 30 grader og noen av dem kan også vaskes i vaskemaskinen. Men vask alltid skånsomt, da lameller ikke må foldes. Følg alltid vaskeanbefalingene fra produsenten.

Hvordan vaske plisségardiner?

Plisségardiner er en elegant løsning for å holde lys ute – eller skjerme for innsyn. De er ofte behandlet for å være anti-statiske og frastøte seg støv. Likevel bør de få litt kjærlighet i form av renhold. Gå derfor over de med en mikrofiberklut eller en fuktig klut for å fjerne eventuell smuss.

Skulle du ha behov for å vaske plisségardiner, så kan du vaske i badekaret:

  • Ta ned gardinene fra skinnen
  • Fyll badekaret med vann (omtrent 30 grader) og litt OMO flytende
  • La gardina ligge i bløt i omtrent 15 minutter
  • Skyll godt
  • Monter gardina på plass og trekk ned, slik at den kan tørke hengende.

Hvordan vaske rullegardiner?

Rullgardiner er enten rullet sammen, eller så henger de rett ned – dermed blir de sjeldent skitne. Men dersom det skulle være nødvendig å rengjøre dem, kan du enkelt støvsuge dem, eller fjerne støv med en klut. Skulle du mot formodning få flekker på rullgardinene, så kan du vaske med en fuktig klut og litt oppvaskmiddel.

Få flere gode vasketips fra OMO: