Hvilket vaskeprogram skal jeg bruke?

Vaskemaskinen er alltid til god hjelp og er med på å gjøre hverdagen veldig mye enklere, men bruker du den riktig? Ulike maskiner har ulike vaskeprogram og det kan være fort gjort å bli i tvil om hvilket program som er riktig å bruke for de ulike stoffene. Vi tar deg igjennom de viktigste programmene som er greit å kjenne til – slik at du kan vaske optimalt.

vaskemaskin med ulike vaskeprogram. FOTO

Vaskemaskinen er altså et av de viktigste verktøyene i husholdningen. De fleste av oss har lært forskjellen på 30, 60 og 90 graders vask, men dagens maskiner har langt flere vaskeprogram og muligheter enn dette. Det er ikke bare temperaturen som skiller programmene. Vann, varme, vaskemiddel og bevegelse kombineres riktig for å vaske tøyet ditt optimalt.

Vaskeprogram for vask av ull

Vi elsker gode, hjemmestrikkede ullgensere fra bestemor, men kan de egentlig vaskes i vaskemaskinen? Å vaske ull er ikke så vanskelig å vedlikeholde og behandle som du kanskje skulle tro. Maskinen din har gjerne et eget vaskeprogram spesielt egnet for ullplagg. Her er temperatur og sentrifugering tilpasset og programmet vugger plaggene i maskinen på en måte som forhindrer at de tover seg. Husk å bruke riktig vaskemiddel for vask av ull, Milo er vår anbefaling.

Vaskeprogram for håndvask

Ulike vaskemaskiner fungerer altså forskjellig og har gjerne ulike vaskeprogram. Noen har kombinert ull og håndvask, mens andre har disse programmene hver for seg. Et slikt vaskeprogram er tilpasset ømfintlige og sarte tekstiler der sentrifugeringen minimeres for å unngå at plaggene krympes eller ødelegges.

Håndvaskprogrammet vasker plagg som silke og kasjmir slik at du slipper å gjøre dette for hånd. Dagens maskiner har mange ulike vaskeprogram, og det kan derfor faktisk ofte være mer skånsomt for plagget å vaskes i maskinen fremfor å vaske de for hånd.

Vaske treningstøy

Nyere maskiner har gjerne et eget program for sports- og treningstøy, som ofte kalles for «sport». Ifølge vaskeanvisningen på de fleste treningsplagg, skal de ikke vaskes over 40 grader for å unngå å miste fasongen.

Vaskeprogram for treningstøy er tilpasset sportsklær i moderne fibermaterialer; med lavere temperatur og mildere sentrifugering. Husk å bruke OMO Aktiv&Sport som er spesielt utviklet for trenings- og fritidstøy og effektivt fjerner vond lukt i tøyet.

Vaske jeans

Mange syntes det er vanskelig å vaske jeans da de ofte mister både farge og fasong. Jeans og denimstoff burde vaskes i maskin minst mulig, og når de må vaskes er det viktig å bruke riktig eprogram. Til tross for at jeans er et slitesterkt materiale, må det behandles litt mer skånsomt i vaskemaskinen. Et vaskeprogram tilpasset jeans, vasker ved lav temperatur og bruker lave rotasjonshastigheter. Det bruker også litt mer vann for å sikre at vaskemidlene forsvinner ut av de tykke sømmene.

Vaske mørke klær

Har du opplevd at de mørke klærne dine lysner etter noen vask, vil dette vaskeprogrammet kanskje glede deg. Mange maskiner har eget vaskeprogram for mørke og fargerike plagg som vasker ved lav temperatur, med langsomme mekaniske bevegelser og sentrifugering. Bruk gjerne OMO Color Flytende når du vasker mørke klær.

Spørsmål 1 av 3

Hva kjennetegner et vaskeprogram for treningstøy?

Spørsmål 2 av 3

Hvilket program bør brukes på silke og kasjmir?

Spørsmål 3 av 3

Hva er ikke typisk for et vaskeprogram for mørke og fargerike klær?

Flere gode tips fra OMO