Hvordan vaske sofatrekk?

Sofaen er stuens midtpunkt. Det er her vi samles, her vi nyter gode samtaler, men også stillhet når vi trenger å bare strekke ut kroppen og hvile. Sofaen får mye besøk, men hvor mye kjærlighet får den i form av vedlikehold?

Ren sofa i stue. Slik vasker du sofatrekk.

Vi er flinke til å vaske gulv, tørke støv fra hyller og kommoder, til og med vaske gardiner, puter, pledd og tepper. Men ofte glemmer vi at sofaen også trenger litt kjærlighet. Husker du når du vasket sofaen din sist?

Kan sofatrekket vaskes?

Mange sofaer har vendbare puter og avtakbare trekk – noe som gjør jobben med rengjøring veldig mye lettere. Spesielt husholdninger med småbarn og husdyr kan ha nytte av slik sofa der faren for flekker er stor. Med avtagbare trekk kan man enkelt ta det av og vaske sofatrekk i vaskemaskinen.

Hvor mange grader skal man vaske sofatrekk på?

Det viktigste du gjør når du skal vaske sofatrekk er å sjekke vaskeanvisningen på trekket, for det er nemlig ikke alle som kan vaskes i maskin. Kan din det så har du en ren sofa på et par timer.

De fleste trekk kan kjøres i vaskemaskina på 30 grader. Pass på at du ikke doserer for mye vaskepulver – og husk å bruke riktig type. Til farget trekk anbefales OMO Color, mens OMO Ultra Hvitt er utviklet for å rengjøre hvite sofatrekk.

Unngå å tørke trekket i tørketrommel, men syns du trekket blir skrukkete når det tørker kan et godt kjerringråd være å putte dem i tørketrommelen i bare fem minutter. Så, mens trekkene fortsatt er våte, og mer elastiske, kan du ta de på. Da glatter de seg fint ut og tørker i den fasongen de skal være.

Holder det å bare vaske bort flekker?

Det er ikke alltid det er nødvendig å vaske hele sofaen – og det er heller ikke alle som kan vaskes i vaskemaskin. Har man vært uheldig og sølt på sofaen kan det holde å punktvaske trekket og bare fjerne flekkene. Dersom det er tilfellet bør du straks fjerne det du faste du har sølt med en skje. Sug opp det våte med en ren klut. Unngå å gni, men bruk heller nye kluter – eventuelt ufarget kjøkkenpapir.

Har du mulighet til å legge håndklær mellom stoffet og stoppingen, slik at den ikke blir våt, bør du gjøre det.
Når du har fått bort det meste, kan du starte å vaske flekken slik at den ikke etterlater seg varige spor. Vask da alltid ytterst på flekken og innover for at flekken ikke skal spre seg.

Ny sofa?

Begynner behovet for ny sofa å melde seg – enten på grunn av alder og slitasje, eller bare ønsket om noe nytt i hjemmet? Kanskje du ikke trenger å kjøpe en helt ny sofa, men bare “pusse opp” den du har nå. Det finnes mange kreative løsninger for at den gamle sofaen skal bli som ny.

Dersom du ikke er en racer på symaskinen, kan du sjekke ut om det finnes noen bedrifter i som syr sofatrekk. Tenk over hvem som skal bruke sofaen når du skal fornye den. Har du små barn lønner det seg å velge et trekk som tåler litt bruk og som kan vaskes i vaskemaskinen.

Ønsker du å oppgradere ytterligere kan du undersøke om du finner nye sofaben – eller bare male/spraye de eksisterende i en farge som passer det nye trekket.

Psst. Er uhellet ute og rammer teppet også? Vaskemaskinen er kanskje ikke stor nok. Og det er heller ikke sikkert at teppet er vaskbart i maskin. Her har vi samlet noen gode tips til rengjøring av tepper.

Spørsmål 1 av 2

Hvilken teknikk bør man bruke når man fjerner flekker fra sofaen?

Spørsmål 2 av 2

Hvor høy temperatur kan sofatrekk vaskes på?

Flere gode vasketips fra OMO