Hvordan vaske dyne og pute?

De fleste av oss vasker sengetrekk regelmessig. Men hvor ofte vasker du egentlig dyner og puter? Det er ingen grunn til å utsette det – sannsynligvis er det enklere å vaske dyner og puter enn du tror!

Dyne og pute som nettopp har blitt vasket.

Det er ikke uten grunn at mange liker å starte dagen med en varm dusj. Gjennom natten skiller vi nemlig ut en god del svette. Men svetten blir ikke bare liggende på huden vår; den tørker også inn i sengetøy, dyner og puter. Blir det liggende for lenge, kan det føre til at dynen og puten klumper seg sammen og mister en del av isolasjonskraften sin. Og – ikke minst – at sengen din blir et festlokale for midd.

For å bevare et rent sengeklima, anbefaler vi at du vasker dynen din to ganger i året. Puter kan gjerne vaskes oftere, men ikke mer enn fire ganger i året. Mellom vask bør du lufte dyner og puter regelmessig.

Før du starter

Før vaskejobben kan begynne, er det noen viktige ting du bør sjekke:

  • Har dynen eller puten noen hull? Se over alle sømmer og forsikre deg om at dynen eller puten ikke har noen hull.
  • Tåler dynen og puten å vaskes i maskin? Selv om svaret er ja i de aller fleste tilfeller, har også noen av oss puter eller dyner som ikke bør vaskes i vaskemaskin. Ta en titt på vaskelappen – så er du helt sikker.
  • Er vaskemaskinen stor nok? Før du trykker “start”, bør du forsikre deg om at du har god nok plass i maskinen. Test om du får plass til en knyttneve på toppen.
  • Har den noen flekker? Bruk OMO Powerlift Flekkfjerner til å fjerne flekker som har satt seg i materialet. Spray direkte på flekken og la vaskemiddelet virke i rundt 5 minutter før du setter på maskinen.

Vaske dyne og pute i vaskemaskin

Nå kan du sette i gang. Vask én og én ting om gangen for å unngå å overfylle maskinen. Om dynen og puten tåler det, bør du vaske på 60 grader. Det er høyt nok til å fjerne både midd og skitt. Avslutt med sentrifugering for å få ut mest mulig vann.

Dundyner og dynputer bør vaskes med et mildt vaskemiddel til ull, som Milo. Fiberdyner og fiberputer kan vaskes med OMO.

Tørke dyne og pute

Siden dun og fiber klumper seg når de blir våte, bør du starte tørkeprosessen så raskt som mulig. Aller lettest er det å bruke tørketrommel med lav varme. Legg gjerne noen tennisballer inn i maskinen for å sikre at dunet eller fibrene blir fordelt jevnt ut.

Har du ikke tørketrommel? Det krever riktignok litt mer av deg, men det er fullt mulig å vaske dyner og puter uten tørketrommel også. For å unngå at dunet eller fibrene klumper seg, bør du riste på dyner og puter som henger til tørk to ganger i timen. Du bør unngå å henge dyner og puter til tørk i direkte sollys.

Det er viktig at dynen og puten er helt tørr før du legger den tilbake i sengen. Vei gjerne dynen før og etter vasken. Om den er tyngre etter vask enn før, bør du la den tørke litt til.

Nå kan du glede deg til å legge deg i en frisk og ren seng. Sov godt!

Flere vasketips fra OMO