Kuldegrader ute? Da bør du lufte dyna

Mange reagerer på midd i sengetøyet. Å lufte dyna i kulda er bare et av tiltakene for å bli kvitt småkrypene.

Luftig dyne på senga. FOTO

Når det er kaldt ute er det lurt å henge dyner og puter ut. Kulde lammer midden og gjør det lettere å få småkrypene ut av sengetøyet.

På dager det er veldig kaldt, mellom minus 15 og 20 grader, kan du legge madrass, dyne og pute til lufting utendørs i minst åtte timer. Da blir du kvitt midden som oppholder seg på soverommet. Her kryr det nemlig av støv og midd, og mange kan få allergiske reaksjoner og dårlig søvn av det.

Rist dyna godt etter noen timer ute i minusgrader. Det er også lurt å lufte rommet godt i forbindelse med dyneluftingen. Sørg for at det ikke er for varmt og fuktig på soverommet. Generelt bør soverommet ha lavere temperatur enn resten av boligen. Og når du står opp om morgenen bør du ikke re opp sengen, fordi dette vil fange fuktighet under dyna og gi gode vekstvilkår for midd.

Putt dyna i vaskemaskinen

Men selv om ekspertene råder oss til å lufte dyna, er det bare en tredjedel av oss som gjør det årlig. Kan det ha noe med at stadig flere nordmenn bor i blokk eller sameier? Mange borettslag har nemlig restriksjoner mot lufting av eiendeler ut av vinduet, særlig tepper. De fleste beboere ønsker ikke naboens støv inn gjennom eget vindu.

Har du ikke mulighet til å lufta dyna der du bor, er det fint å vite at det det har samme effekt å vaske sengetøyet på over 60 grader i vaskemaskinen. Midd tåler nemlig heller ikke høy varme. I tillegg til lufting om vinteren, er det lurt å vaske dyna i vaskemaskinen minst to ganger i året.

Ingun Grimstad Klepp, seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo har et siste tips til deg som vil ønsker en rene tekstiler. Hennes råd er å bruke snøen for alt den er verdt.

— Fuktig snø kan virke rensende og her er det lurt å legge store tepper og andre ting du ikke kan vaske i maskinen. Benytt gjerne anledningen når det har kommet nysnø.

— La dyner og tepper ligge i snøen, før du banker det godt. Dette er også en morsom oppgave for barna. Små barn kan synes det er gøy å leke flyvende teppe i snøen, avslutter hun.

Unngå midd på soverommet:

  • Ikke re opp sengen, i hvert fall ikke om morgenen.
  • Brett dyna godt bakover så innsiden vender opp, slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy.
  • Skift sengetøy hver uke, eller etter behov.
  • Madrassen bør støvsuges og bankes med jevne mellomrom.
  • Ha lav romtemperatur og sørg for god utlufting.

Kilde: Norges Astma og Allergi Forbund

Flere gode tips fra OMO