Ta knekken på dårlig lukt i sko

Stinker skohylla som et lager med muggost? Her er ekspertrådene for å bli kvitt sure føtter og dårlig lukt i sko.

Treningsko med dårlig lukt.

I et hjørne i gangen og fra åpningen siver en umiskjennelig og gjennomtrengende eim av sure føtter… Du oppdager at det kommer fra treningsbagen. Høres det kjent ut?

Svette og bakterier = lukt

Vond lukt fra sko er kanskje ikke et verdensproblem, men det er likevel en ganske plagsom uvane for mange av oss, enten man tilhører dem som har selv har stinkende føtter, eller om man lever med andre som har det. Heldigvis finnes det råd for det meste – også fotsvette-lukt.

Svette i seg selv lukter ikke. Det er når det kommer sammen med bakterier, og det skjer en kjemisk reaksjon at lukta kommer.

Daglig fotvask

Det kan være et litt vanskelig tema, for det trenger jo ikke å være at man ikke vasker seg på beina. Men det er fothygienen du begynner med. Daglig vask av føtter er viktig. Bare ikke overdreven vask, for det skal være en naturlig bakterieflora på føttene, og du kan få problemer med huden hvis du har brukt for mye og for sterke såper.

Ofte handler svette-problemet om at du går med for tette sko og sokker. Gummistøvler er kanskje noe av det verste, alt blir tett, og du får ikke absorbert fuktigheten bort fra huden. Dermed dannes det bakterier og så kommer lukten. Så bruk sko og sokker som puster. Du trenger heller ikke vaske føttene hver dag, men heller bytte sokker daglig og sko ofte.

Sokker og sko som puster

Når det gjelder unger som trener for eksempel, så hiver de gjerne treningstøy og sko i bagen til neste gang de tar dem opp. Det blir ikke bra. For det hjelper ikke med rene føtter og sokker om du putter dem oppi en våt sko.

Luft og tørk skoene før du tar dem på, og spray gjerne med en fotspray. I tillegg finnes kremer som smøres rett på huden, noen for svette, noen for lukt, og noen for begge deler.

For enkelte er fotsvette-problemet så stort at de må bytte sokker mer enn en gang om dagen. Et godt tips er å bruke sokker av naturmateriale, helst bomull eller ull som puster.

Vask for skoene

Hva så med skoene? Er de ødelagt om lukta allerede har satt seg der? Vaske-ekspert i Orkla, Malin Skaar, påpeker at mange sko tåler vask.

Følg vaskeanvisningen fra produsenten, ta ut sålen og lissene og vask dem i en egen vaskepose. Hvis du skal sørge for at bakteriene blir borte, bør du vaske på 60 grader, forklarer Malin.

Når du vasker skoene, kan det være lurt å vaske dem sammen med noen håndklær for å gi litt støtte inne i vaskekammeret.

Det store internettet har også sine forslag til hvordan du kan kvitte deg med uønsket lukt i skoene. Et kjerringråd er å spraye skoene med edikkvann, et annet er å strø natronpulver i skoene, putte dem i en pose og legge dem i fryseren. Noen sverger til teposer for å trekke ut svettelukten, andre legger kattesand eller sitronskall i skoene over natta.

Flere gode tips fra OMO