Visste du at du kan vaske klær på høyere temperatur?

Mange vasker tøyet på for lav temperatur. I en undersøkelse foretatt av Orkla oppga 58 prosent at de vasker mesteparten av klærne sine på 40 grader, noe som kan føre til at tøyet ikke blir tilstrekkelig rent.

Klær på tørkesnor. FOTO

I undersøkelsen oppgir 58 prosent av de spurte at de vasker mesteparten av tøyet sitt på 40 grader, 13 prosent oppgir at de vasker det på høyere temperatur og 28 prosent oppgir “kun hvis det står 40 grader” på vaskeanvisningen.

– Folk har ikke alltid en bevisst tanke rundt temperatur, det er ofte litt tilfeldig og etter vane. For å fylle opp maskinen, blandes alle typer tekstiler og da er det enklest å sette temperaturen til 30-40 grader, sier Orklas vaske- og rengjøringsekspert Malin Skaar. Det kan imidlertid gi et dårligere vaskeresultat, forklarer hun.

– Mange skjønner ikke sammenhengen mellom temperatur og vaskeresultat. De får seg litt av en aha-opplevelse når vi forteller dem hvor kaldt vann 30 og 40 grader egentlig er. Tenk deg selv, din egen kroppstemperatur er på 37 grader, sier vaskeeksperten.

Undermerkede plagg

Det er viktig å være klar over at mange plagg er undermerket i forhold til hva tekstiltypen tåler.

– Mange opplever sur lukt i tøyet og forstår ikke hvorfor. I de fleste tilfeller viser det seg at de har vasket klærne på for lav temperatur, sier Malin.

– Bomull kan, og bør, vaskes på 60 grader. Lin tåler også 60 grader. Mange plagg av denne tekstiltypen kan være merket med lavere temperatur på grunn av sømmer, broderier og lignende.

Vaskeeksperten understreker også at lav temperatur over lang tid kan skade vaskemaskinen.

Høy temperatur fjerner flekkene

Har du ofte vanskeligheter med å få bort flekker på tøyet?

– Generelt er det slik at jo høyere temperatur du vasker klærne på, jo større er sjansen for å få bort flekker, sier Malin.

– Vasker du mye klær på 30-40 grader, så bør man også kjøre en 60-90 graders vask annen hver uke, for å forebygge at maskinen blir ødelagt grunnet for mye vask på lav temperatur. Og ta gjerne en maskinrens en gang i måneden. Da er du bedre sikret mot at det setter seg vond luft i klærne.

Treningstøy og klær som er tett inntil kroppen bør vaskes på 60 grader, for å unngå at det oppstår vond lukt.

Tommelfingerregler for vask av klær:

  • For lav temperatur på vaskemaskinen kan gi dårligere vaskeresultat.
  • Bomull og lin, kan og bør vaskes på 60 grader.
  • Høy temperatur fjerner de fleste flekker.
  • For lav temperatur over lengre tid, kan skade vaskemaskinen. Kjør en vask på 60-90 grader annenhver uke.

Ønsker du mer informasjon om vasketemperatur? Se vår guide til hvor mange grader klærne skal vaskes på.

Flere gode vasketips fra OMO