Slik fjerner du nupper fra klær

Gode råd til hvordan du kan fjerne de irriterende nuppene – og unngå å kjøpe klærne som produserer dem.

Nupper på grå t-skjorte.

Den så jo så fin ut i butikken… Men etter et par vask begynte likefullt den tynne, myke genseren i syntetgarn å nuppe. Har du også en del slike «uhell» hengende i skapet? Her er rådene for hvordan du best kan fjerne nupper fra klær.

Hva er nupping?

Nupping kan komme fra selve tekstilet, eller når enkelte tekstiler kommer i kontakt med hverandre. Når det kommer fra selve tekstilet, kan det skje fordi løse fiber i stoffet kommer til overflaten og blander seg med hverandre. Nye plagg eller møbler med ulltekstil kan i tillegg ha overskuddsfibre når plagget er nytt, men det skal forsvinne raskt.

Den andre typen nupping er når fibre fra ulike kilder kommer i kontakt med hverandre, for eksempel i tekstiler med en blend av naturlige og syntetiske fibre.

Nupper noen mer enn andre?

En myte sier at noen mennesker nupper mer enn andre. Den myten stemmer ikke. Men om du bruker mye klær i syntetiske materialer eller blandingsull, og har en del repetitive bevegelser i hverdagen der du gnisser mot en disk, et bilbelte eller lignende, kan det være at nuppeproblemet blir ekstra stort.

Det er spesielt løst strikkede stoffer som lett nupper, fordi fibrene kommer lettere ut av strukturen. Noen nupper betyr imidlertid ikke at klærne dine må kasseres. For det er fullt mulig å gjøre noe med dem. Her er noen løsninger:

Vask med OMO Cotton Miracle

Dersom plagget er av bomull, er OMO Cotton Miracle din beste venn. Mirakelkuren inneholder enzymer som presist fjerner nuppene og henter tilbake fargen i tøyet – på kun én vask!

Les mer om OMO Cotton Miracle.

Nuppekam

En nuppekam er lett å ta med seg i veska og lett å dra over genseren ved akutt behov. Den kan brukes både til strikkeprodukter, andre tekstiler og møbler. Kammen har en metalldel med små, tette tagger som du forsiktig drar over stoffet for å ta bort nuppene. Du får tak i den på garn- og stoffbutikker.

Drar du nuppekammen over ullplagget etter bruk, og gir det litt lufting i stedet for å vaske det, holder det seg fint igjen til neste gangs bruk.

Nuppefjerner

En nuppefjerner er den elektroniske varianten av nuppekammen, og skal fjerne nuppene effektivt og skånsomt. For å unngå skader bør du ikke presse nuppefjerneren for hardt mot plagget.

Barberhøvel

Kjapt og effektivt – men barberhøvelen kan også gjøre stor skade på plagget hvis du ikke er forsiktig med hvordan du bruker den.

  • Legg plagget flatt
  • Hold det stramt og dra barberhøvelen forsiktig over plagget. Er det et strikket plagg, så dra høvelen i strikkeretningen.
  • Du kan også bruke høvelen når du har plagget på deg, bare du passer på å holde plagget stramt, så du ikke hekter høvelen og kutter tråder eller lager hull.

Saks

Ja, noen tør til og med å bruke saksen på plaggene sine. Og bruker du god tid og en liten, skarp saks så kan nupper fra klærne dine bli effektivt borte på denne måten. Men det er nok best å styre unna saks på løststrikkete plagg.

Håndplukk

Er nuppene store og står ut av plagget, er det enkleste å plukke dem for hånd.

Forebygge nupper på klær

– For å forhindre at du i det hele tatt får nupper er det viktig å følge vaskeanvisningen på plagget, påpeker Orklas vaske- og rengjøringsekspert, Malin Skaar.

– Ull skal dessuten alltid kun vaskes sammen med ull, fordi andre typer tekstiler i vasken kan bidra til nupper.

Flere ullklær-produsenter anbefaler også å vaske ullplagget før førstegangsbruk for å fjerne overflatefiber før de rekker å nuppe seg.

Malin oppfordrer deg også til å tenke på hva slags type tekstil du har på deg sammen og som vil gnisse mot hverandre. Har du en jakke med syntetisk fôr over en ullgenser for eksempel, så kan det lett oppstå nupper.

–Vi har for eksempel en sofa som nupper lett, så mannen min får ikke sitte med sokkene og gni dem mot sofaen, forteller hun med et smil.

Flere gode tips fra OMO