Hvilke plagg bør vaskes på finvask?

Du leser på vaskelappen, men forstår ikke alltid hvordan plaggene med de ulike tekstilene og stoffene skal vaskes. Hvor mange grader skal de vaskes på? Skal de vaskes på finvask eller med skånsomt vaskeprogram? Eller må de kanskje håndvaskes? Vi gir deg en enkel oversikt over hvordan du skal vaske ulike tekstiler.

Jeans med blomster i lommene. Skal jeans vaskes på finvask? FOTO

Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice, forklarer at du i utgangspunktet alltid skal følge vaskeanvisningen i det aktuelle plagget når du skal vaske.

– En generell regel er at man alltid skal ta hensyn til den ”sarteste” tekstilen i plagget. Mange plagg har flere forskjellige stoffer/tekstiler i seg, og det kan derfor være forvirrende å vite hvordan plagget egentlig burde vaskes, forteller Skaar og fortsetter:

– Hvis det for eksempel er fem prosent ull, skal du vaske plagget som ull. Bomull tåler 60 grader, men er plagget merket med lavere temperatur så kan grunnen være at plagget også inneholder andre type stoffer.

Her er en oversikt over noen av de vanligste stoffene som er vanskelige, og hvordan du vasker dem riktig slik at de holder lengst mulig.

Finvask av akryl, denim og elastan, eller?

Både akryl og denim kan vaskes på 40 grader i vaskemaskinen. Akryl er et sart stoff og skal helst vaskes på finvask eller et skånsomt program, og tåler ikke tørketrommel. Stoffet kan fint tørke i sollys. Denimstoff bør behandles som farget bomull og bør alltid vaskes på vranga for å bevare fargen best mulig. Innfargingens kvalitet bestemmer temperaturen, men som oftest tåler denim 40 graders vask og trenger ikke finvask-program.

Når det kommer til elastan, er dette stoffet ofte brukt til badedrakter, undertøy og bukser. Disse plaggene kan som regel behandles som den fiberen de er blandet med.

Nylon og polyester trenger ikke vaskes på finvask

Mange tenker kanskje at polyester er et stoff som tåler lite, men det er ikke helt riktig. Polyester er nemlig både formfast og slitesterkt, og tåler sollys og de fleste kjemikaler. Stoffet vaskes på 40 grader og behøver ikke finvask program.

Nylon behandles ganske likt som polyester, men det tåler ikke sollys på samme måte. Det skal derfor ikke henge til tørk i solen.

Vaske silke som finvask. FOTO

Lin, silke og chiffon bør vaskes på finvask

Har du opplevd at den fine lin-kjolen blir to størrelser mindre etter vask? I så fall er du ikke alene. Lin er kjent for å krympe i vask og bør derfor vaskes på finvask, uten blekemiddel.

Silke og chiffon er noen av de sarteste stoffene vi har i klesplagg. Dersom disse plaggene skal vaskes i maskinen er det viktig å vaske dem på finvask eller annet skånsomt program, på 30 grader med skånsomt vaskemiddel (for eksempel Milo).

Finvask eller håndvask?

Noen ganger er det usikkert om plagget i det hele tatt burde vaskes i vaskemaskinen. Selv om de fleste tekstiler tåler et skånsomt program eller finvask, finnes det tilfeller der du rett og slett burde ty til håndvask. Silke og chiffon er tekstiler som burde vurderes om kan vaskes i maskin. Dersom du er veldig redd for plagget, kan det være lurt å håndvaske her fremfor å vaske i vaskemaskinen.

Les også disse tipsene fra OMO