Hvordan fjerne svetteflekker under armene?

Ingen ønsker gule svetteflekker på lyse t-skjorter og skjorter – og får man det, kan fort skape litt panikk om at plagget er ødelagt for alltid. Her deler vi gode råd for hvordan du kan unngå dem, samt fjerne svetteflekker under armene om de først har oppstått.

Svetteflekker under armene.

Gule svetteflekker som noen ganger dukker opp under armene på lyse t-skjorter og skjorter har ingenting å gjøre med om det er et billig eller dyrt plagg. De skyldes nemlig kombinasjonen av svette og deodorant, og kan i noen tilfeller være vanskelige å få av – avhengig av deodoranten du har brukt. Derfor er den første anbefalingen å unngå flekkene i første omgang.

Unngå svetteflekker, la deodoranten tørke

Det beste tipset for å unngå svetteflekker på klærne er å la deodoranten tørke før du kler på deg. Det er ikke bare de lyse plaggene som kan få flekker – også de mørke kan, men de får andre farger. For eksempel så kan en svart t-skjorte får hvite flekker under armene.

Det kan også være lurt å tenke på mengden deodorant du bruker. Mange av oss har en tendens til å bruke mer enn vi faktisk trenger.

Hvorfor setter svetteflekker seg i klærne?

Det er ikke bare kombinasjonen av svette og deodorant som er årsaken til at de gule flekkene under armene oppstår. Det kan også være klesvask. Blir ikke tøyet vasket godt nok ved så høy temperatur som fibrene tåler, vil svette alene kunne sette flekker. Med dårlig vask vil noen av ingrediensene i deodoranten, kombinert med salter som skilles ut i svette, kunne bygge seg på tekstilfibrene under armene. Det er derfor fibrene blir misfarget og stive.

Hvordan fjerne gule flekker fra klærne?

Når den lyse t-skjorta eller skjorta allerede har fått gule flekker under armene, anbefales det å forbehandle plagget før vask. Det kan du gjøre med OMO flekkfjerner.

Flekkfjerneren er helt uten blekemidler, men er likevel veldig effektiv mot vanskelige flekker – både på hvitt og farget tøy. Den løfter og fjerner flekker uten å skade tøyet. Er du usikker på om plagget tåler formen for flekkfjerning kan du prøve på et lite synlig sted først. Spray flekkfjerneren på og la det virke i noen minutter før du vasker plagget på vanlig måte.

Du kan også forbehandle med OMO Ultra Hvitt flytende eller OMO Color flytende:

  • Helle litt tøyvask direkte på flekken
  • Gnir vaskemiddelet lett inn, gjerne med baksiden av en skje
  • La virke opp til ½ time
  • Vaske deretter plagget som vanlig i maskinen med vaskemiddel tilpasset plagget

Vasketemperaturen har også en betydning. Jo høyere temperatur klærne tåler, desto større effekt vil vaskemidlene ha på flekkene. Klær av bomull og lin tåler i utgangspunktet 60 graders vask, selv om vaskelappen ofte foreskriver lavere temperatur. Men det er viktig å alltid følge vaskeanvisningen på plagget.

Et siste tips er for helt hvite klær: Bruk et blekemiddelholdig vaskemiddel, som OMO Ultra Hvitt pulver.

Spørsmål 1 av 3

Hva kan være årsaken til gule svetteflekker?

Spørsmål 2 av 3

Hva kan man bruke for å forbehandle gule flekker?

Spørsmål 3 av 3

Hvor lenge bør forbehandlingen virke?

Flere gode tips fra OMO