Flekk på dressen? Slik fjerner du den

Har du fått en flekk på dressen? Her er rådene til hvordan du fjerner den.

Ren dressjakke uten flekker.

Isflekker på 17. mai, kakekrem i brylluper og konfirmasjoner, rødvin på fest, og sauseflekker på julaften og i middagsselskaper: Mange dresser får sannelig kjørt seg.

Samtidig vet jo alle at dressen som regel er vanskelig å vaske – og i tillegg til at den for mange menn er det aller dyreste plagget i klesskapet.

Men helt umulig å fjerne flekker fra dressen, det trenger det ikke å være. Vi har spurt Orklas vaske- og rengjøringsekspert Malin Skaar om råd.

Slik punktfjerner du flekken

De aller fleste dresser har en vaskeanvisning som krever rens. Med andre ord tåler de ikke vask. Det er likevel ikke alltid vi har tid til å vente på renseriet – enten fordi det er mange timer igjen av selskapet, eller fordi vi skal bruke dressen før renseriet kan få den ferdig.

Hvis du må fjerne flekker fra dressen selv, anbefaler Malin å punktfjerne flekken. Det gjør du slik:

– Hvis flekken er på dressjakken, tar du den av deg og holder den under lunkent, rennende vann så vannet renner gjennom flekken. Hvis du ikke har mulighet til å ta av deg plagget, holder du en fuktig klut over flekken, sier Malin.

Et annet alternativ er ifølge butikksjef Chris-Eirik Nikolaisen i Ferner Jacobsen å bruke en ren klut og spytt. Spyttet inneholder nemlig enzymer som kan hjelpe til med å fjerne flekken. Han advarer også mot å bruke vann på silke eller viskose, da det gir skjolder.

Malin understreker en annen ting som du ikke må gjøre:

– Det er viktig at du ikke gnikker mot stoffet i dressen. Gnikking kan ødelegge fiberhårene, noe som vil synes etterpå. For eksempel ull vil bli ødelagt hvis du gnikker, sier hun.

Hvis du oppdager flekken på dressen dagen før selskapet, minner hun om at det ofte bare er dressjakkene som ikke tåler vask. Dressbukser vil ofte tåle en runde i vaskemaskinen. I så fall bør du bruke finvask-programmet, og tørke buksa hengende – helst på buksehenger slik at den henger i hel lengde med knapper og beslag øverst.

Glem kjerringrådet

Hvis dressen har fått en rødvinsflekk, sier et gammelt kjerringråd at det hjelper å ha salt over flekken. Det bør du virkelig ikke prøve.

– Saltet tar bare ut fargestoffene fra dressen. Ofte sitter du igjen med en grålig flekk, som det kan være umulig for renseriet å fjerne. Det er mye bedre å ikke gjøre noe, sier Malin.

Hun understreker også at det aller sikreste, både for å få fjernet flekken og å ikke skade dressen, selvfølgelig er å levere den til rens.

Når dressen er klar, står strykingen for tur. Slik bør du stryke dress og skjorte

Flere tips fra OMO