Hvordan vaske skjorter?

Opplever du at skjortene dine krymper, mister passformen eller blir skrukkete i vask? Lær deg å vaske skjorter riktig, så holder de seg pene lenger.

Nyvasket skjorte på kleshenger.

Etter en lang dag på jobb er kanskje det å ta klesvasken det siste du har lyst til, men det må jo til. Dessverre er det ikke bare å vrenge av seg klærne og stappe dem inn i maskinen. For at klærne, spesielt skjortene, skal holde seg som nye lengst mulig, bør du vite hvordan du bør vaske skjortene riktig.

Når det kommer til skjorter, sier Orklas vaske- og rengjøringsekspert Malin Skaar, at de generelt holder seg fine som nye lenger dersom du vasker dem riktig.

– Det kommer selvfølgelig også an på kvaliteten på skjorta, men generelt gjør de det, sier hun.

Følg anvisningen

Eksperten sier det viktigste du kan gjøre, er å følge vaskeanvisningen. Hun forklarer at de vanlige problemene med skjorter etter vask, skyldes at de vaskes feil.

– Hvis skjorta mister passformen eller krymper, bruker du for høy temperatur eller for høy mekanisk bearbeiding i forhold til anbefalingen, sier Malin.

Hun anbefaler også at du skrur ned sentrifugeringen slik at skjorta er litt våtere når du tar den ut av vaskemaskinen. Å sentrifugere for kraftig, kan gjøre skjorta mer krøllete og gi harde bretter og skrukker.

Unngå for full vaskemaskin

Generelt er det lurt å ikke fylle vaskemaskinen for full. Klærne beveger seg bedre når de har greit med rom. Du bør minst få plass til en hånd på høykant over kleshaugen inne i vaskemaskinen før du starter den.

– Er det for trangt, risikerer du dessuten at klærne ikke blir ordentlig rene, forklarer Malin.
Hun sier at skjortene også kan bli mer krøllete hvis de vaskes i en altfor full vaskemaskin.

Eget skjorteprogram

På en del nyere vaskemaskiner, finnes det også et eget vaskeprogram for skjorter. Det er spesielt tilpasset for optimal vasking av skjorter og bruker en lavere sentrifugeringshastighet.

Hvis du bruker skjorter daglig, kan det være du har nok skjorter til en vask på dette programmet. Bruker du skjorter bare sporadisk, er det ikke like hensiktsmessig – eller miljøvennlig.

Ikke nødvendig å vaske skjorter separat

Du trenger ikke å vaske skjortene for seg selv, men vask dem med klær som trenger vask i samme temperatur og som har lignende farger.

– Bruk gjerne et finvaskporgram dersom skjortene vaskes med andre ting, sier Malin.

Du bør dessuten unngå å vaske penskjortene sammen med klær med glidelås eller hemper, da disse fort kan skade skjortene i vask. Dersom du vasker alt samtidig, bør du absolutt lukke alle glidelåser og hemper før vask. Putt gjerne alle klær med glidelås eller hemper i en vaskepose i tillegg, så beskytter du de andre klærne mest mulig.

Velg riktig vaskemiddel

Hva slags vaskemiddel du bør bruke, avhenger av hva slags materiale skjorten er laget av.

– Hvis skjorten inneholder noe silke eller ull, bør du bruke Milo. Er skjorten hvit eller lys, bør du bruke vaskemiddel for hvitt tøy, gjerne i pulverform, fordi det inneholder blekemiddel som vil bidra til å holde skjorten hvit eller lys lenger, forklarer Malin.

Når du vasker mørke skjorter, bør du bruke vaskemiddel for farget eller mørkt tøy. Malin anbefaler OMO Color.

Skitne krager eller flekker

Du har kanskje opplevd at kragen blir stygg og misfarget lenge før resten av skjorta bærer preg av bruk over tid? Det er du i så fall ikke alene om.

Områder som blir litt ekstra skitne, bør forbehandles, forklarer Malin.

– Hell på flytende vaskemiddel på kragen og eventuelt andre skitne områder og la det virke i cirka en halvtime før vask, sier vaskeeksperten.

Slik vasker du skjortene riktig

  • Vreng skjorta før vask og forbehandle gjerne kragen og andre ekstra skitne områder med flytende vaskemiddel i en halvtime først.
  • Ikke fyll maskinen for full.
  • Følg vaskeanvisningen på skjorta og velg riktig vaskeprogram.
  • Bruk gjerne et program for finvask eller skjortevask, eller sørg for at du skrur ned sentrifugeringen og tar ut skjorta mens den fortsatt er godt fuktig.
  • Heng den fuktige skjorta på en henger mens den tørker, så holder den formen bedre.

Psst. Vær oppmerksom på at du bør vaske budnadskjorter med ekstra omhu – enten du vasker for hånd eller i maskin. Gjøres det riktig, kan den holde seg hvit og fin lenge.

Få flere gode tips fra OMO