Slik bør du stryke dress og skjorte

For mange er finstasen det dyreste man har i klesskapet – derfor bør man også vite hvordan man tar vare på plaggene. Alle syns dressen er best rett fra renseriet, men er du ikke tidlig ute med rensen må du gjøre det selv. Derfor deler vi gode råd for når du skal stryke dress og skjorte slik at du er klar for festligheter.

To rene dresser på kleshengere. Slik stryker du dressen.

Vask skjorten og fjern eventuelle flekker på dressen før du stryker dem. En ren og nypresset dress ser så god som ny ut. Men det er ikke alltid slik at du har tid eller mulighet til å få noen til å fikse det for deg. Med riktig utstyr kan du stryke både dress og skjorte selv. Det du trenger er et godt dampstrykejern eller sprayflaske med vann, strykebrett og et glatt bomullshåndkle eller annet bomullstøy – for eksempel en ren t-skjorte.

Stryke dressbukse? Presse dressbukse!

Først må vi bare avklare en ting: Dressbukser strykes ikke, de presses! Og slik gjør du det:

Finn frem strykebrett og strykejern. Mens noen foretrekker å bruke dampfunksjonen på strykejernet, ønsker andre å selv ha kontroll over vannmengden ved å bruke en sprayflaske. Dette kan du velge helt selv, men sistnevnte er nødvendig om du ikke har et strykejern med dampfunksjon.

Start med det ene buksebeinet på dressen og finn sømmen på hver side av beinet. Legg disse jevnt over hverandre. Legg et håndkle eller tøystykke mellom strykejernet og buksene for å unngå at ullstoffet i buksene blir blankt. Press deretter hardt ned i både forkant og bakkant slik at du har et utgangspunkt for hvor buksepressen skal gå. Løft strykejernet og press ned hver gang du jobber deg videre.

Gjenta prosessen på det andre buksebeinet. Husk også å vrenge ut lommene og stryke dem flate før du putter dem tilbake på plass.

Stryke dressjakke

Du kan bruke strykejernet til å glatte ut vanskelige brettekanter på ermene eller ryggpartiet på dressjakken, men husk at dressjakker ofte er foret med silke – et materiale som smelter ved for høy varme. Bruk derfor et bomullsplagg mellom strykejernet og dressjakken, og vær forsiktig.

Den beste måten å få en krøllfri dressjakke på er å bruke en håndholdt damper. En enkel utgave koster noen hundrelapper og kan være en god investering for å unngå å ødelegge dyre plagg – som dressen.

Stryke klær. FOTO

Stryke skjorte

Du kan ikke ha en krøllete skjorte når dressen er rynkefri. Da er det bare å følge strykeprosessen for å få skjorten festklar også:

  1. Legge skjorten på strykebrettet på vrangsiden og snippene brettet ut. Start med disse og stryk fra høyre mot venstre. Gjør så det samme på rettsiden.
  2. Fortsett videre med mansjettene. Husk å fukte litt med sprayflasken først. Stryk på vrangen og deretter rettsiden.
  3. Deretter går du over på ermene. Legg det ene ermet midt på strykebrettet med den langsgående sømmen vendt oppover. Stryk langs sømmene fra mansjetten og opp til skuldersømmen – og tilbake ned igjen. Snu skjorten og gjør det samme på den andre siden. Denne prosessen repeterer du på det andre ermet.
  4. Videre er det frontstykkene sin tur. Legg først det ene frontstykket og stryk nøye rundt armsømmen. Snu skjorten og stryk ryggen. For å unngå at det dannes rynker bør du strekke sømmen godt når du stryker. Gjenta prosessen på det andre frontstykket.
  5. Avslutt med å glatte over eventuelle rynker som kan ha oppstått under strykeprosessen, og heng skjorten opp på en ordentlig kleshenger – gjerne i tre.

Flere gode vasketips fra OMO