Hvordan vaske mikrofiber?

Mikrofiberkluten er en av våre beste venner når det kommer til rengjøring – om det så er for å fjerne flekker og smuss eller vaske vinduer. Men vet du hvordan man bør vaske mikrofiber? Vi har samlet noen ofte stilte spørsmål og besvarer dem her.

Vaske mikrofiber. FOTO

Hvilket vaskemiddel bør du vaske mikrofiber med?

Når du skal vaske mikrofiber kan du velge blant flere vaskemidler. Våre tøyvaskeksperter anbefaler OMO flytende, Blenda flytende, OMO Aktiv & Sport og Milo Flytende. Grunnen til at du ikke finner noen pulvervarianter blant anbefalingen er at pulver inneholder zeolitter – som skal unngås ved vask av mikrofiber. I tillegg bør du også unngå blekemidler, som finnes i Omo Ultra Hvitt pulver.

Hva kan du samvaske mikrofiber med?

Å vaske et par mikrofiberkluter i en ellers tom vaskemaskin er ikke særlig miljøvennlig, og det er heller ikke slik at man klarer å fylle en hel vaskemaskin med bare mikrofiber. Ønsker du derfor å fylle vaskemaskinen, kan du samvaske med andre syntetiske plagg – som for eksempel treningstøy. Da anbefaler vi å vaske med Omo Aktiv & Sport.

Likevel er det flere som anbefaler at man kjører mikrofibrene på noe tommere maskiner for å forlenge levetiden.

Hvor mange grader skal mikrofiber vaskes på?

Høy varme brukes i produksjonen av mikrofiber, og derfor vil ikke fibrene ødelegges av høy vasketemperatur. Men det er viktig å huske på at en mikrofiberklut ikke nødvendigvis bare består av mikrofiber, men heller en blanding av materialer tilpasset bruksområdet.

Følg derfor alltid vaskeanvisningen på tekstilen. Der står det blant annet hvilken temperatur den tåler og om du kan tørke dem i tørketrommel.

Hvorfor bør du unngå bruk av skyllemiddel på mikrofiber?

Litt fysikkundervisning, så bær over med oss. Et mikrofiber er på størrelse med 1/5 av et hårstrå, og består av en blanding av polyester som er positivt ladd og polyamid, også kjent som nylon, som er negativt ladd, samt av splittede fiber som øker fleksibiliteten og volumet.

Dermed tar en mikrofiberklut bruk av elektrostatiske krefter ved tørr rengjøring. Enklere forklart betyr det at mikrofiber i bevegelse blir både positivt og negativt ladet, og det er dette som fanger støv, bakterier og mindre partikler – som ofte er negativt ladet.

Når du bruker tøymykner vil det smøre og tette de splittede fibrene. I tillegg er den aktive ingrediensen i tøymykneren positivt ladet, og dermed kan det ødelegge de elektrostatiske egenskapene til mikrofiberen. Derfor gir bruk av tøymykner dårligere vaskeegenskaper for mikrofiber.

Flere vasketips fra OMO