Derfor bør du tørke dun med tennisball

Dunjakker, dundyner eller -puter. Alle har de én ting til felles: Sin forkjærlighet for tennisballer.

Hund sover med tennisball. FOTO

Å tørke dunjakken eller -dynen med tennisballer, gjør at du slipper den kjedelige oppdagelsen mange har gjort etter endt vask: At den tidligere så deilige dunen har blitt kompakt og hard, og slettes ikke luftig.

Både dunjakker, dyner og puter trenger en vask av og til. De to sistnevnte bør ha en runde i vaskemaskinen innimellom for å få has på sengemidden, gjerne før du bytter mellom sommer- og vinterdyne. For dunjakken har vasken mer estetiske grunner.

Utfordringen er likevel den samme: Dun pakker seg når den blir våt. Dermed resulterer vasken fort i at både varmeegenskapene og den deilige luftigheten forsvinner.

Tørk dun med tennisballer

Løsningen er altså å bruke tennisballer når du tørker dem, forteller Malin Skaar, som er Orklas vaske- og rengjøringsekspert.

– Bruk tørketrommel, men legg noen tennisballer i tørketrommelen sammen med dynen eller dunjakken. Da vil tennisballene slå mot dunen og sørge for at den fordeler seg fint. Da blir dunen puffet opp, og dynen eller jakken blir fluffy også etter vask, sier hun.

Du kan med fordel kjøpe spesielle vasketennisballer til dette bruket. Vanlige tennisballer har en litt særegen lukt som fort kan smitte over på dunen.

Tørke dun uten tennisballer

Hvis du ikke har tennisballer for hånden, og ikke ønsker å kjøpe dem, blir det vanskeligere å få ønsket resultat av vasken.

Dunjakken eller -dynen vil nemlig pakke seg uansett om du henger den opp eller tørker den i trommel. Malin har likevel et råd som kan gjøre dunen litt luftigere:

– Ta dunjakken eller dynen ut av tørketrommelen, eller ned av snoren, noen ganger underveis. Så rister du godt og prøver å fordele dunen med hendene.

Vask av dunjakker

For ordens skyld. Selve vasken foregår uten tennisballer, etter anvisningen på plagget. Malin anbefaler å bruke Milo, siden den er mest skånsom mot dunen.

Vaskemaskinen skal derimot ikke stå på ullprogram. Bruk et vanlig vaskeprogram for å få god nok sentrifugering.

De fleste dunjakker tåler 40 eller 60 graders vask, men dette varierer. Det kan også være sømmer, for eller andre ting i jakken som krever lavere vasketemperatur, og da må du vaske plagget med hensyn til dette. Derfor bør du alltid følge vaskelappen.

– Det kan også hende at du må ta av pelsen på hetten, eller liknende, før du vasker jakken, sier Malin.

Siden det er vanskelig å få dunen fullt så lett og fin som før du vasket dunjakken, anbefaler hun å punktvaske mindre flekker.

– Det gjør du ved å bruke OMO og lunkent vann, og vaske veldig forsiktig over flekken med en klut. Hvis du velger å kjøre jakken i vaskemaskinen for å fjerne flekkene, bør du forbehandle den med flytende vaskemiddel og la dette virke i cirka 30 minutter før du legger den i maskinen, anbefaler vaskeeksperten.

Flere vasketips fra OMO