Gode klesvasktips for deg med pollenallergi

Ifølge Astma og allergiforbundet har omtrent 1 million nordmenn pollenallergi. I pollensesongen er det viktig å være ekstra nøye med rengjøring, men husker du alle tekstilene du har i hjemmet? Her får du noen gode tips.

Gode klesvasktips for deg med pollenallergi.

NAAF definerer pollen som bittesmå partikler som frigis til luften og spres med vind eller insekter for å bestøve planter. Pollenallergi skyldes at man reagerer allergisk på visse proteiner som finnes i pollen fra noen typer trær, gress og ugress. Tresortene or, hassel og bjørk, samtlige gressarter, særlig timotei og hundegress, og pollen fra Salix (selje, vier og pil) og burot er pollentypene som har størst betydning i Norge.

Tar du med pollen inn i hjemmet?

Pollen kan feste seg på alle overflater – også klær. Har du vært ute så er det stor sannsynlighet for at pollen har festet seg til klærne dine. På denne måten tar du med deg pollen inn i hjemmet og det vil kunne feste seg i tepper og andre grove tekstiler.

Blir det liggende mye pollen i huset vil det virvle opp når det er mye bevegelse i hjemmet. Da vil svevestøvet kunne komme på øyeslimhinnene eller pustes inn. Derfor er det viktig å vaske oftere i pollensesongen, som kan vare helt fra februar og til slutten av august.

Unngå å lufte boligen når utslippet av pollen er som verst. Det varer fra morgenen til ut på ettermiddagen. Å lufte er derfor smartest å gjøre på kveldstid eller om natten, men med måte – det slipper alltid pollen inn. Et annet godt tips kan være å kjøpe pollennett du kan ha på vinduer. Det får du kjøpt på apoteket.

Vaske klær

For å begrense hvor mye pollen du tar med deg inn kan du gjøre det til en vane å alltid ikke dra med yttertøy lenger inn i boligen enn du trenger. Heng de gjerne rett ved inngangen så pollen ikke spres mer enn nødvendig.

Det kan være lurt med et klesskift etter å ha vært ute. Er det snakk om kraftig pollenallergi bør plaggene også vaskes etter bruk. For å bli kvitt pollen i klær kan du vaske de i vaskemaskinen på 60 grader. Husk å dosere riktig når du vasker klær – mer vaskemiddel betyr ikke at klærne blir renere og rester av vaskemiddel i klær kan gi irritasjoner i huden.

Unngå å tørke klær ute

Selv om det anbefales å tørke klær ute, er dette noe du bør unngå i pollensesongen. Istedenfor å tørke klær ute bør du bruke tørketrommel slik at du har pollenfrie klær til bruk.
Dyner og puter bør luftes regelmessig, men også dette bør du unngå når pollenutslippet er som verst. Trenger du å lufte dyner bør du gjøre dette på kvelden, før leggetid. Husk å riste dyner godt før du tar de med inn igjen.

Tepper og tykke tekstiler

Tykke tekstiler, som for eksempel tepper, tunge gardiner, puter og møbler, kan se rene ut selv om de inneholder store mengder med støv som kan virvles opp i luften. Dette kan forårsake forandringer i inneklima og gir tørr luft som igjen kan irritere både hud og slimhinner.

Derfor bør slike tekstiler holdes rene og vaskes ved jevne mellomrom. Følg alltid vaskeanvisningen nøye slik at du ikke ødelegger noe.

Flere gode vasketips fra OMO