Hvordan vaske sengetøy?

Å bytte på senga kan oppleves som litt pes, men da må du bare huske på den deilige følelsen av å krype inn i senga med nyvasket og velduftende sengetøy. Her får du gode råd om hvordan du bør vaske sengetøy.

Brettet sengetøy som nettopp har blitt vasket.

Hvor ofte bør sengetøy byttes?

Det er flere faktorer som spiller inn på hvor ofte du bør skifte sengetøyet, men generelt bør du bytte senest hver 14. dag. Er du ikke så nøye med å telle dager, er det greit å huske å bytte når det er synlige flekker.

Ting som kan påvirke hyppigheten kan blant annet være om man bruker pysj eller ikke, om man svetter mye eller har allergi. Sengemidd, også kalt husstøvmidd, lever i døde hudceller som setter seg i sengetøyet. Uavhengig av allergi bør sengetøy byttes for at det ikke hoper seg opp med sengemidd.

Midden trives best når det er varmt og fuktig og det kan derfor være behov for å bytte sengetøy oftere om sommeren, enn om vinteren. Det er også et kjent faktum at lufting, særlig i minusgrader, tar knekken på midd. Om vinteren kan det derfor være lurt å lufte dyna.

Hvordan vaske sengetøy?

Les alltid vaskeanvisningen på sengetøyet før du vasker det – som regel er vasketemperaturen satt til 60 grader. Dette er for å få det hygienisk rent og ta knekken på eventuell sengemidd.

Det kan være en god ide å vaske nytt sengetøy før du tar det i bruk for å fjerne rester fra etterbehandling av tekstilene. På ubrukt sengetøy er det ikke nødvendig med høyere vasketemperatur enn 40 grader.

Og hva med vaskemiddel, lurer du kanskje på? Det er selvfølgelig OMO Color som bevarer fargen i sengetøyet. Hvitt og lyst sengetøy bør vaskes med OMO Ultra Hvitt som er spesielt utviklet for å fjerne vanskelige flekker og holde hvitt tøy hvitt.

Vask alltid sengetøy på vranga for å bevare farger og kvalitet. For å redusere nupper og minimere slitasje bør du unngå å vaske sengetøy sammen med grove stoffer. Selv om håndklær også skal vaskes på 60 grader, kan det grove stoffet i håndklær slite på fibrene i sengetøyet.

Har du glemt å ta ut klesvasken? Se hvor lenge klærne kan ligge i maskinen før bakteriekoloniene begynner å vokse.

Hvordan tørke sengetøy uten at det blir rynkete?

For å bevare fibrene og elastisiteten i sengetøy anbefaler vi lufttørking – og gjerne liggende på tørkestativet, men du kan selvfølgelig tørke i tørketrommel. Husk å tørke med lav intensitet og gjerne et kortprogram.

For å unngå rynker bør det ikke være helt tørt når du tar det ut av maskina. Strekk sengetøyet i alle fire hjørner, og fold det i to før du strekker på nytt. Kombinasjonen av å la det tørke liggende og strekke innimellom vil redusere behov for stryking. Velger du likevel å stryke sengetøy bør du stryke i samme retning som stoffet på middels styrke.

Flere gode vasketips fra OMO