5 ting «alle» lurer på om klesvask

Har du noen spørsmål om klesvask? Du er ikke alene. Her er de fem vanligste spørsmålene vi får inn – og svaret.

Klesvask henger til tørk.

1. Hvordan fjerne flekker?

Dette kommer litt an på hva slags flekk det er. Dersom det er for eksempel frukt, bær eller ketchup, kan du gjøre følgende: Spyl flekken med så varmt vann som tekstilen tåler. På vanskelige flekker heller du litt OMO Flytende rett på flekken og lar det virke i inntil 30 minutter. Vask deretter som vanlig i vaskemaskin på så høy temperatur som tekstilen tåler.

Sjekk ut våre artikler om flekkfjerning.

2. Hvorfor lukter det surt av tøyet mitt? (Spesielt treningstøy)

Sur lukt i treningstøy er det mange som sliter med. Ofte er tøyet merket med 30 og 40 grader. Men etter en treningsøkt og med vask på 30-40 grader, kan man risikere at man ikke får fjernet smuss og svette godt nok – som kan føre til sur lukt. Ofte merker man ikke denne lukten før man har tatt på seg tøyet igjen og begynt å trene.

Et triks kan være å vaske treningstøy på 60 grader for å få bort vond lukt (NB! Kun hvis plagget tåler 60 graders vask). Men i fare for at tekstilen lettere mister farge og fasong, er ikke det lurt å gjøre hver gang.

Det du heller kan gjøre er å vaske tøyet med OMO Aktiv&Sport! Vaskemiddelet har en moderne teknologi som effektivt fjerner dårlig lukt helt fra 30 °C.

Spray gjerne også treningstøyet ditt med OMO Aktiv&Sport Luktfjerningsspray etter du har tatt det ut av maskinen. Da forebygger du at vond lukt oppstår.

OMO Aktiv&Sport fjerner den sure lukten fra treningstøy.

3. Hvordan fjerne flekker på ulltøy?

Til ull anbefaler vi alltid å bruke Milo! Har du fått flekker på ull, kan du helle litt Milo direkte på flekken. Bruk deretter baksiden av en skje og gni direkte på flekken. La det virke i en halvtime. Etter at vaskemiddelet har fått trukket seg inn, vasker du med Milo – husk å følge vaskeanvisningen.

Et annet godt flekkfjerningstips er å bruke Sunlight sepe. Såpestykket er skånsomt mot hendene og skånsomt mot tøyet, og passer utmerket til vask av plagg av ull, silke og syntetiske fibre. Bruk Sunlight Sepe direkte på flekken og la det virke i omtrent 30 minutter før du skyller flekken godt. Avslutt med å vaske plagget som vanlig i vaskemaskin.

4. Hvilke temperaturer bør man bruke på hva?

Dette vil være forskjellig fra tekstil til tekstil. Derfor bør du alltid lese vaskeanvisningen på de ulike plaggene for å se hvor høy temperatur de tåler. Vi har skrevet litt mer om hvor mange grader klærne skal vaskes på, her.

5. Hvilket vaskemiddel anbefales på hva?

  • Til farget tøy: OMO Color inneholder et Expert Color System som bevarer fargene over tid, selv om de vaskes om og om igjen. I tillegg fjerner den flekker effektivt. Både pulver og den flytende varianten er effektiv også på lavere temperaturer. Men velger du korte vaskeprogram bør du gå for flytende.
  • Til hvitt tøy: Ønsker du at hvitt tøy skal forbli hvitt, bør du velge OMO Ultra Hvitt Pulver. Pulveret inneholder et Aktivt Dyprens System og blekemiddel, noe som sørger for at hvitvasken forblir hvit og klar i fargen. Om du ønsker å holde tøyet hvitt, bør du derfor velge pulver.
  • Til trenings- og fritidstøy: OMO Aktiv&Sport inneholder FibreFRESH™ teknologi som effektivt fjerner vond lukt i tøy. Passer til både innendørs- og utendørsbekledning som teknisk treningstøy, mikrofiber, superundertøy, Gore-tex/skallbekledning, fleece, softshell, skitøy og parkdresser.
  • Til ull og silke: Naturfibre som ull og silke har spesielle egenskaper som gjør at de trenger ekstra pleie for å beholde disse over tid. Bruk derfor alltid vaskemiddel spesialutviklet for å ta vare på ull, silke og sarte materialer – som Milo.