Hvor mange grader skal klærne vaskes på?

Å vaske klær er ganske lett, ikke sant? Du trenger bare å skille hvitt fra farget tøy, men hvordan var det med gradene igjen?

Skittentøy foran vaskemaskin. Vaskes på ulike grader.

Alle klær har en vaskeanvisning, den er det lurt å lese før plagget kastes i maskinen. Dermed kan du unngå å krympe eller ødelegge klærne dine. De fleste har lært at vanlig tøy vaskes på 40 grader og at undertøy og sengetøy vaskes på 60 grader – men har du opplevd å tømme vaskemaskinen og finne plagg som har krympet, er avfarget, tovet eller rett og slett er helt ødelagt?

Vaskeanvisning for ull, silke og sarte stoffer

Klær av sarte stoffer har gjerne en vaskeanvisning som tilsier at plaggene skal håndvaskes eller renses. Av og til kan vi faktisk vaske disse klærne  i vaskemaskinen likevel. Tall fra SIFO viser at 70 prosent av nordmenn vasker ull i vaskemaskinen. Ull tåler fint å vaskes på skånsomme vaskeprogram, og ofte kan disse være mer skånsomme enn en håndvask.

Husk at ubehandlet ull kan fort bli tovet og krympet, så sørg for å vaske på så lav temperatur som mulig Det vil si et 30-graders program, ellers har nyere vaskemaskiner skånsomme ullprogram som også tar hensyn til at disse plaggene trenger en lavere sentrifugeringshastighet enn andre klær

Silke, chiffon, lin og viskose er sarte stoffer som også bør vaskes på delikate program – helst på håndvaskprogrammet i vaskemaskinen. Slike programmer har ofte lave temperaturer og ikke så høy sentrifugering. Husk å bruke et spesialvaskemiddel til ull og silke, som Milo!

Vaskeanvisning for sengetøy, undertøy, håndklær og babyklær

For en hygienisk vask er det ofte nødvendig med 60 grader. Denne vasketemperaturen finner vi gjerne i vaskeanvisningen  på undertøy, sokker, håndklær, sengetøy og babyklær. Dyner bør også vaskes på 60 grader da denne temperaturen kan drepe sengemidd. Dersom dynen din ikke tåler det, er alternativet å lufte den ute i minusgrader.

Hva med undertøy som er merket på 40 grader da? Truser i materialer som viskose, polyester og silke tåler ikke alltid like godt å bli vaske på høye temperaturer og kan derfor bli ødelagt. Kjøp derfor bomullstruser som tåler å bli vasket ved 60 grader.

Vaskeanvisning for klær som trenger kokvask

Lave temperaturer er bra for energiforbruket, men likevel kan det være nødvendig å vaske på høyere temperaturer – for eksempel ved kokvask. Når temperaturen er over 85 grader, betegnes det som kokvask.

Vi finner sjeldent anbefalt vask over 85 grader i vaskeanvisningen og vanligvis er ikke plaggene våre så skitne at de trenger denne høye temperaturen. Allikevel er det noen tilfeller der dette er nødvendig, for eksempel i sykdomsperioder kan det være aktuelt med kokvask. Det kan faktisk også være godt for vaskemaskinen din med en kokvask en gang i blant. Man skulle tro at vaskemaskinen ble ren av å vaske klær på 40 grader, men den blir dessverre ikke renset for bakterier og annet skit.

Vi anbefaler regelmessig rens av vaskemaskinen. Ren klesvask starter med ren maskin. OMO Maskinrens angriper smuss, fett og avleiringer som over tid kan samle seg i vaskemaskinen din og gi vond lukt. Resultatet er en ren vaskemaskin som bidrar til et bedre vaskeresultat.

Husk at et plagg kan ha mange ulike tekstiltyper i seg. Derfor bør du følge vaskeanvisningen nøye og ta hensyn til den sarteste tekstiltypen i plagget. Det er også viktig å huske at det er klesplagget som må vaskes på lavest temperatur som bestemmer vaskeprogrammet.

Spørsmål 1 av 3

Hvor mange vasker ull i maskin?

Spørsmål 2 av 3

Hvor mange grader bør man opp i for å vaske hygienisk rent?

Spørsmål 3 av 3

Hva er kokvask?

Flere gode tips fra OMO