Hvordan vaske caps? Her er rådene du trenger

Usikker på hvordan du skal vaske caps? Du har to alternativer.

Hvit caps på et trebord. Slik vasker du den.

Det første du lurer på om vasking av caps er kanskje ikke hvordan du gjør det, men om det egentlig er nødvendig? Svaret på det er ja, ifølge Malin Skaar, Orklas vaske- og rengjøringsekspert.

– Capser er noe du svetter i, som det kan komme rester av hår, hud og solkrem på, og som etterhvert kan begynne å lukte litt surt. De kan også bli skitne, særlig hvis de er lyse, sier Malin.

Men hvordan skal du gå fram når capsen trenger en vask? Det ene er skånsom vask i maskin, det andre er håndvask i bøtte. Hvis capsen ikke kommer med vaskelapp, og produsenten ikke fraråder det, er det vaskemaskinen som gjelder.

– Ideelt sett bør du vaske capsen i maskin, for å være helt sikker på at den blir ren. Er du veldig usikker på om den tåler det, eller hvis produsenten ikke går god for maskinvask, kan du velge et skånsomt program. Håndvask er like mildt som du skulle ha vasket for hånd selv, eller nesten enda mer skånsomt. Jeg tror ikke det er så mye som kan gå galt, men det er jo en liten sjanse å ta, sier Malin.

Fjern lukten med luktfjerningsspray

Har capsen begynt å lukte surt, men er ikke så skitten at det er nødvendig med en vask? Da er OMO Aktiv&Sport Luktfjerningsspray perfekt.

Spray over capsen 2-3 ganger, og ta den gjerne på med en gang. Probiotikaen i sprayen vil både fjerne og holde den vonde lukten borte.

Prøv med flekkfjerner

Tør du ikke ta sjansen på maskinvask, kan du heller helle lunkent til varmt vann i en bøtte. Tilsett vaskepulver for enten hvitt eller farget tøy, avhengig av fargen på capsen.

– La pulveret løse seg godt opp i vannet først, og så legger du capsen oppi. Vi anbefaler ikke at du lar ting ligge i bløt over lenger tid, men at du vasker det med en gang. Rør litt rundt og gnikk på flekkene, ha eventuelt litt OMO flytende vaskemiddel på de vanskeligste flekkene. Ha på hansker, så fingrene dine ikke kommer i direkte kontakt med vaskemiddelet, og skyll godt etterpå, sier Malin.

– Det er ikke sikkert at veldig skitne capser blir helt rene på håndvask- eller ullprogram. Du kan forbehandle skitt eller vanskelige flekker ved å spraye på flekkfjerner, eller gni på litt flytende vaskemiddel først. La det virke i en halvtimes tid før du tar capsen i vaskemaskinen, sier Malin.

Uansett hvilken vei du velger, om det blir vask i maskinen eller i bøtte, er tørkemetoden den samme. Etter at du har skylt capsen legger du den for å lufttørke, gjerne i sola hvis det er vær til det.

3 tips til vask av caps:

  • Sjekk om produsenten har vaskeanbefalinger, forhold deg først og fremst til dem.
  • Capser flest kan vaskes i maskin på et skånsomt program; håndvask eller ull.
  • Tør du ikke ta sjansen på maskinvask, heller du lunkent til varmt vann i en bøtte. Tilsett vaskepulver for hvitt eller farget tøy, avhengig av fargen på capsen. Rør rundt og gnikk på flekkene, ta eventuelt litt flytende vaskemiddel på de vanskeligste flekkene. Ha på hansker, så fingrene dine ikke kommer i direkte kontakt med vaskemiddelet, og skyll godt etterpå.

Få flere gode vasketips her