Hvordan fjerne blodflekker fra klær?

Kutt, skrubbsår og neseblod merker man raskt og du kan dermed agere kjapt nok til å vaske eventuelle blodflekker, før de setter seg. Andre ganger oppdager man flekkene etter at de har tørket inn. Her får du våre beste tips til hvordan du kan fjerne blodflekker.

Hvit t-skjorte uten blodflekker henger til tørk.

La oss gå rett på sak – er du her fordi du raskt trenger å fjerne blodflekker, har vi ingen tid å miste. For friskt blod kan fjernes relativt enkelt. Slik gjør du det:

  • Start med å skylle blodflekken i kaldt vann
  • Sett gjerne plagget tett på springen i vasken, med flekken vendt utover
  • Ikke skyll i varmt vann – da risikerer du at blodflekken fester seg enda bedre i plagget og blir vanskeligere å fjerne. I varmt vann vil blodet koagulere og bli klumpete.
  • Er du hjemme og har vaskemiddel tilgjengelig, kan du helle et par dråper med OMO Flytende rett på flekken, gni blodflekken og la det virke i inntil ½ time
  • Om ikke flekken er helt borte, er den nå i hvert fall redusert
  • Vask plagget som vanlig i vaskemaskinen – på maks 40 grader

Fjerne gamle blodflekker

Har du en blodflekk som har tørket inn i tøyet? Da bør du bløtlegge plagget med et flytende enzymholdig vaskemiddel, som OMO Flytende. Husk – ikke over 40 grader i vannet! La det virke i en halvtime – eller et par timer om flekken er ekstra vanskelig å fjerne.

Flekkfjerning med enzymer

Mens du venter på at blodflekken skal løses opp, så kan vi forklare litt hvordan flekkfjerning fungerer, og hvorfor vi spesifikt har nevnt enzymer.

Vaskemidler inneholder kjemikalier som bryter ned flekker og skitt, slik at klærne dine blir rene. For å få en ren klesvask trenger man vann, temperatur og kjemiske stoffer som blant annet såpe, tensider og enzymer. Og det er sistnevnte som hjelper deg til å fjerne vanskelige flekker – som blodflekker.

Enzymer som brukes i vaskemidler deles i:

  • Proteaser: Bryter ned proteiner (som blod)
  • Lipaser: Bryter ned fett og oljeflekker
  • Amylaser: Bryter ned stivelsesholdige flekker
  • Cellulaser: Bryter ned små bomullsfibre (kjent som nupper på klær) og bidrar til å holde stoffet glatt og fint

En kombinasjon av ulike enzymer er optimalt, for å få en så effektiv som mulig klesvask. Enzymer virker best på en temperatur rundt 20–40 °C, men noen virker allerede ved 20 °C. Alt dette har vi tatt i betraktning når vi har utviklet OMO – for å få det beste vaskemiddelet som fjerner selv de vanskeligste flekker, samtidig som det bevarer tøyet.

Sånn, da har du forhåpentligvis lært noe nytt – og når den gamle blodflekken er ferdig med bløtleggingen, kan du vaske plagget som normalt i vaskemaskinen. Husk å følge vaskeanvisningen!

Flere flekkfjerningstips fra OMO