Hvordan fjerne blekk fra klær?

Har du barn som liker å tegne på det meste? Da er det fort gjort å få både blekk og tusj på klærne. Eller kanskje du har opplevd å ha et ekstraskift i en veske, hvor en penn har lekket? Her får du tips til hvordan du kan fjerne blekk og andre fargeflekker fra klær.

Hvit skjorte med blekk fra penn.

Tålmodighet er nøkkelen for å fjerne de «umulig» flekkene. Det å få fjernet flekken så fort som mulig er selvsagt det beste, men det er jo ikke alltid det lar seg gjøre. Uansett hvor lenge flekken har vært på klærne, er det viktigste rådet å ta for seg flekken først. Ikke vask hele plagget, da det vil gjøre fjerningen av flekken vanskeligere. Unngå også å gni på flekkene, da dette vil gjøre vondt verre.

Uansett om det er fett, rødvin, grønske eller blekk: Så fort du oppdager at flekken oppstår, kan du med én gang trykke lett med litt papir. Under hele prosessen av flekkfjerningen er det lurt å ha i bakhodet å trykke/klappe lett på selve flekken, ikke gni!

Steg for steg hvordan du kan bli kvitt disse «umulige» flekkene

  1. Legg klærne som har fått flekker på seg i en balje med varmt vann.
  2. Ifølge Orklas vaskeekspert, Malin Skaar, kan du helle litt rødsprit i et vannbad. Deretter kan du fukte en klut med blandingen og vaske lett på flekkene. Dette gjøres for å fukte flekken og for å få absorbert opp det meste av blekk/farge.
  3. Hell deretter litt flytende vaskemiddel rett på flekken, for eksempel OMO Ultra Hvitt eller OMO Color. La det virke i 30 minutter, for plagg av bomull og bomullsblandinger. Er klærne av silke eller ull burde du bruke vaskemiddel som passer tekstilen, som for eksempel Milo, direkte på flekken.

NB! Rødsprit er brannfarlig og må kun varmes i vannbad.

Ønsker du ikke å bruke rødsprit? Forsøk dette

  1. Legg det flekkete plagget i en balje med varmt vann.
  2. Hell flytende vaskemiddel direkte på flekken. La vaskemiddelet trekke ordentlig inn – vent gjerne 1-2 timer før du deretter vasker plagget som normalt.

Alternativet til rødsprit er at du kan prøve sitron. Dette gjør du ved å dynke en bomullsdott med sitronsaft. Hold så bomulsdotten på baksiden av plagget i noen sekunder. Sitronsaften vil da bleke flekken, og du gjentar prosessen til flekken er borte.

Avslutt alltid med en vanlig klesvask i vaskemaskinen

Etter prosessen med å fjerne blekk fra klær, vasker du klærne som vanlig. Legg klærne i vaskemaskin og vask med OMO flytende eller pulver, på den høyeste graden som klærne tåler. Husk å følge vaskeanvisningen!

Flere flekkfjerningstips fra OMO