Brukes vaskeball fremdeles?

De fleste husker vaskeballen, og noen få bruker den fremdeles. Men vet du hva som er den egentlige grunnen til at den mer eller mindre har forsvunnet?

To vaskeballer i vaskemaskin.

En vaskeball ble fylt med vaskemiddel og lagt sammen med tøyet i vaskemaskinen. Da skulle pulveret bli utnyttet på en mer effektiv måte. Noen mente også at det var mye enklere, fordi man slapp å rengjøre doseringskammeret i vaskemaskinen. Men var det egentlig det?

Så hvorfor bruker vi ikke lenger vaskeball?

Lilleborg anbefaler ikke lenger bruk av vaskeball, og sluttet å produsere dem for over 10 år siden. I dag anbefales det at vaskemiddelet (både pulver og flytende) bør doseres rett i doseringskammeret, og ikke gjennom bruk av vaskeball.

Tidligere var vaskemaskiner konstruert slik at man mistet litt flytende vaskemiddel fra maskinen før vasken i det hele tatt var kommet i gang. Men dagens vaskemaskiner har et lavere vanninntak enn tidligere.

Bruk av vaskeball kan derfor føre til at vaskemiddelet blir liggende uoppløst på tøyet – spesielt hvis det er mye tøy i vasken, i stedet for å bidra i vaskeprosessen.

Vaskeball eller doseringskammer?

For at vaskemiddelet skal utnyttes på best mulig måte, bør det altså helles rett i doseringskammeret fremfor i en vaskeball.
Ved å benytte doseringskammeret vil vaskemiddelet fordeles godt i vannet før det kommer i kontakt med tøyet. Det sikrer dermed en jevn fordeling av vaskekraften, og en optimal rengjøring av klærne dine.

Klesvask uten vaskeball

Klesvask uten vaskeball har altså mange fordeler. Eneste ulempen er at du må vaske doseringskammeret med jevne mellomrom, men det tar ikke lang tid og er dessuten veldig enkelt. Når du ser at skuffen har behov for rengjøring, vasker du den i oppvaskkummen med en oppvaskbørste. Bruk varmt vann og oppvaskmiddel. Pass på at du skyller vekk all såpen etterpå.

Dosering av vaskemiddel er viktig uten vaskeball

Da vi brukte vaskeball var det kanskje enklere å bruke riktig mengde av vaskemiddelet. Riktig dosering er viktig for å bevare klærne lengst mulig. Klærne blir ikke nødvendigvis renere ved bruk av mer vaskemiddel, noe som kan misforstås. Mange overdoserer vaskemiddel når de vasker klær, noe som verken er bra for klærne dine eller miljøet.

Få flere gode vasketips fra OMO