Hvor mye vaskepulver skal jeg bruke?

Gjetter du på hvor mye vaskemiddel du skal bruke når du vasker tøy? Heller du kanskje bittelitt ekstra for å få klærne renere? Hvor mye vaskepulver du bruker er viktig både for klærne, miljøet og for lommeboken. Vi gir deg noen tips til dosering av vaskemiddel.

Handklær i vaskemaskin. Vaskes med riktig mengde vaskepulver.

Vet du hvor mye vaskepulver du skal bruke?

Mange tror at når man vasker med halv mengde klær i maskinen, så kan man også bare kan halvere mengden vaskemiddel. Andre igjen tenker at klærne blir renere hvis man «bare heller litt ekstra» i doseringskammeret.

Det er ikke uvanlig at det oppstår usikkerhet om hvor mye vaskepulver som er riktig å bruke, og dermed doserer man enten litt for lite eller litt for mye. Begge deler er lite gunstig. Spesielt overdosering kan være et problem. For mye vaskemiddel kan for eksempel etterlate hvite flekker fordi vaskemidlene ikke blir skylt ut ordentlig.

Tøymengde avgjør hvor mye vaskepulver du skal bruke

Tøymengden har stor betydning når du skal dosere vaskemiddel. Det måles nemlig i vekt. Jo større mengder tøy du skal vaske, desto mer vaskemiddel trenger du. På baksiden av vaskemiddelet finner du alltid en doseringsanvisning med riktig mengde. Dersom du bruker flytende vaskemiddel kan du bruke korken som doseringsenhet. For å dosere pulver riktig kan du bruke et desilitermål, en måleskje eller spiseskje slik at du får riktig mengde vaskemiddel.

Lurer du fortsatt på hvor mye vaskepulver som er riktig å bruke? Det kan vi dessverre ikke svare nøyaktig på, da noen vaskemidler er mer konsentrerte enn andre. Dermed kan riktig mengde av noe være for mye eller for lite av noe annet. Vårt beste tips er å lese anvisningen på emballasjen til vaskemiddelet du bruker.

Hardheten i vannet påvirker mengden

Det er enkelt å forholde seg til en halv maskin med fire kilo tøy, eller en full vaskemaskin på åtte kilo. Men har du tenkt på at hvor hardt vannet er der du bor kan ha betydning for hvor mye vaskepulver du skal bruke?

De fleste steder i Norge har det vi kaller ‘bløtt vann’, mens områder med kalkrike bergarter kan gi hardt vann. Jo flere mineraler, desto hardere er vannet – og dermed må du dosere mer. Dette står også nevnt på doseringsanvisningen. Hardheten måles som regel i dH. Vann med 0-3 °dH er bløtt, 3-8° dH er middels hardt, mens alt over 8 °dH er hardt vann. Hvor hardt vannet ditt er, kan du finne informasjon om på kommunens hjemmeside eller ved å kontakte vannleverandøren din.

Hvor mye vaskepulver skal brukes på ekstra skitne klær?

Er klærne ekstra skitne kan det være behov for mer vaskemiddel. I mange tilfeller holder det riktignok med litt forbehandling før vasken – for eksempel å legge plaggene i bløt, eller bruke et flekkfjerningsmiddel som OMO PowerLift Flekkfjerner.

PS! Visste du at vaskeballen mer eller mindre har forsvunnet? I dag anbefales det at vaskepulveret doseres rett i doseringskammeret. Et lavere vanninntak på dagens vaskemaskiner forklarer det.

Spørsmål 1 av 3

Blir klærne renere hvis man «heller litt ekstra» i doseringskammeret?

Spørsmål 2 av 3

Hva er avgjørende for hvor mye vaskemiddel man skal bruke?

Spørsmål 3 av 3

Hva er middels hardt vann?

Les også disse tipsene fra OMO