Hvordan rense vaskemaskinen?

Vaskemaskinen er kanskje den maskinen du bruker mest i hjemmet. For at den skal fungere som den skal og vare lengst mulig, er det viktig å rense vaskemaskinen. Her får du gode råd som kan spare deg for reparasjonskostnader og ødelagte klær.

OMO Maskinrens på vaskemaskin.

Fense filteret i vaskemaskinen

De fleste vaskemaskiner har et filter som skal fange opp lo og fremmedelementer slik at det ikke kommer ut i pumpen. Lofilteret er gjerne plassert på utsiden av maskinen bak et lokk i selve skroget. På noen maskiner er filteret skjult bak en avtagbar plate. Er du i tvil, sjekk bruksanvisningen. Dette filteret må rengjøres jevnlig. Hvor ofte avhenger av bruk, men hvis du sjekker det en gang i måneden, skulle du være på den sikre siden.

Rengjør doseringskamre

Om du ikke rengjør doseringskamrene innimellom, kan det bygge seg opp vaske- og skyllemiddelrester. I skyllemiddelkammeret er det ofte en hevert som skal sørge for at skyllemiddelet renner ut når det skal, i siste skyllevann. Ligger det mye rester her, fungerer den ikke som den skal. Da kan skyllemiddelet bli værende i kammeret og følge med i skyllevannet i neste vask, slik at klærne ikke blir skikkelig skylt.

Slik rengjør du doseringskamre på vaskemaskinen:

  • Trekk ut skuffen og rengjør den når du ser at det trengs.
  • Vask skuffen i oppvaskkummen med oppvaskbørste, varmt vann og oppvaskmiddel.
  • Pass på at du skyller vekk all såpen etterpå.

Tørk gummibelgen i døren

Vil du ta ekstra godt vare på vaskemaskinen din, kan det lønne seg å tørke bort vannet som legger seg i gummibelgen i vaskemaskindøren etter hver vask – hvis du ikke har toppmatet maskin. Fuktigheten kan nemlig medføre at belgen morkner med tiden.

Et par gode tips

  • Bruk vaskeposer: BH-spiler på ville veier kan sette seg fast i trommelen, der de kan bli liggende og lage fæle skrapelyder når maskinen går. De kan også sette seg i varmeelementet. Vask derfor aldri BH med spiler rett i maskinen – bruk vaskepose eller eventuelt et putetrekk.
  • Tøm lommene: Sjekk alltid lommene før du legger klær i maskinen. Det er særlig uheldig å få spiker og andre små, spisse gjenstander inn i maskinen. De vil kunne sette seg i trommelen og etter hvert begynne å ruste. Dette kan føre til rustflekker på tøy som blir vasket senere.

Ren vaskemaskin gir ren klesvask

Husk at en ren klesvask alltid starter med en ren vaskemaskin. OMO Maskinrens angriper smuss, fett og avleiringer som over tid kan samle seg i vaskemaskinen din og gi vond lukt. Resultatet er en ren vaskemaskin som bidrar til et bedre vaskeresultat.

Ved å rense vaskemaskinen, kan du spare store reparasjonskostnader eller unngå at du må gå til innkjøp av ny maskin.

Tips mot vond lukt i tørketrommel

  • Tøm lofilteret jevnlig. Dårlig lukt i tørketrommelen kan skyldes at lofilteret er fullt, noe som reduserer tørkeevnen og kan resultere i at fuktighet blir hengende igjen i både tøy og trommel.
  • Ta tørkede plagg raskt ut av maskinen med en gang programmet er ferdig, særlig hvis du har kjørt et program som lar noe fuktighet være igjen i plagget.
  • Ikke tørk for mange plagg av gangen. Det påvirker luftsirkulasjonen i trommelen.

Få flere gode tips fra OMO