God klesoppbevaring og sortering av klær

Du trenger ikke å legge mye innsats i sortering av klær og sko for at belønningen skal bli enorm. Bare tenk på hvor mye tid du vil spare på å lete etter klær ved å ha det ryddig i skapet. Vi deler våre beste tips til god klesoppbevaring og skooppbevaring.

God klesoppbevaring med brettede klær.

Alle bor forskjellig med ulike mengder klær, skapplass, barn og hobbyer, men en ting er sikkert: Å ha ting organisert vil gjøre livet enklere – det er ikke en diskusjon engang. Å komme dit kan virke som en lang vei å gå, men følg disse tipsene så får du orden i sakene.

Sortere klær i klesskapet

Det finnes mange måter og preferanser å organisere garderoben på. Her får du forslag til noen:

 • Sortere klær etter farge: Er du i humør til å gå med fargerike klær, eller basisplagg i sort eller hvit? Å dele klærne etter farger kan gjøre det lettere å finne frem til et spesifikt plagg du leter etter.
 • Sortere klær i kategorier: T-skjorter, gensere, bukser og kjoler er de største kategoriene du kan sortere klærne dine i.
 • Detaljert sortering: Bukser er en kategori, men en mer detaljert sortering av buksene kan være å sortere jeans, andre typer bukser og fritidstøy hver for seg.

– og noen foretrekker en kombinasjon av alle. Finn ut hva som fungerer best for deg og husholdningen. Det bør ikke være så avansert at det blir vanskelig å holde det ryddig og oversiktlig.

Brette klær eller henge opp?

Noen foretrekker å ha det meste av klærne sine hengt opp. Fordelen med dette er at de tar mindre plass, man får oversikt enklere om klærne er sortert og de får ikke brettekanter. Et triks for å få mest mulig plass er å kjøpe tynne kleshengere av stål.

For andre er brettede klær løsningen. Her er det flere måter å gjøre det på:

 • Brette klær i skuffer. Ved å brette klærne i små firkanter og plassere dem etter hverandre, vil du få bedre oversikt enn om klærne er brettet og lagt oppå hverandre (der du kun ser øverste plagg).
 • Brette klær i kurver som kan dras ut av hylla. Velger du denne løsningen bør klærne brettes på samme måte. Dette er praktisk hvis hyllene er dype eller for høye der du ikke får god nok oversikt.
 • Brette klær i stabler. Sorter klærne som ønsket og brett dem. Plasser dem slik at du lett finner fram til det du ønsker å gå med. På de laveste hyllene kan du prøve denne brettehacken: Brett nederste plagg i normal størrelse, deretter bretter du neste bittelitt kortere enn den som ligger under – og slik fortsetter du. Da vil du få en halv pyramide med klær der du kan se alle plaggene samtidig.

Brette klær for mer plass i klesskapet. FOTO

Enkle tips til god organisering av klær

 • Rydd bort klær og sko du ikke bruker. Kvitt deg med plagg du ikke går med lenger, og rydd bort sesongbaserte plagg som du ikke skal gå med uansett. Legg disse øverst eller bakerst i klesskapet (eller i en bod om du har det) – og bytt når sesongen endrer seg.
 • Ha nok hylleplass. Se på klesskapet ditt. Er det for stort mellomrom mellom hyllene? Ved å sette opp et par hyller ekstra kan du øke plassen – og gjøre organiseringen av klær og sko lettere.
 • Utnytt deg av all plass i skapet. Klær som henger tar mindre plass enn når de er brettet. Kanskje en liten omorganisering av klesskapet vil frigjøre mer hengeplass? Sko, for eksempel, kan okkupere mye av skapet, men ved å henge en arrangør kan du skape mer plass, samtidig som du får en bedre oversikt over skoene.
 • Dårlig med plass i skapet? Ingen har sagt at alt må i klesskapet. Har du tomrom under senga kan du plassere sko eller andre ting i bokser under her.
  Noen plagg i sarte materialer kan kreve annerledes pleie enn resten av klærne. Sørg for at de blir brettet eller hengt opp riktig, slik at de ikke forbli sammenkrøllet og mister fasongen.

Og finner du ødelagte klær når du organiserer klesskapet ditt? Du kan resirkulere det meste, inkludert klær. Gi nytt liv til plaggene som har nådd slutten av sin levetid.

Flere gode tips fra OMO