Sortering av skittentøy

Det er mye enklere å vaske klær om du sorterer riktig i forkant. Sortering av skittentøy er første skritt for å bli fornøyd med vaskeresultatet.

Sortering av skittentøy. FOTO

Er du en av dem som har alt skittentøy samlet i en dunk og som putter alt som ligger øverst inn i maskinen? Da risikerer du både avfarging og å vaske plaggene på feil temperatur. Ved for høy temperatur kan klær krympe eller fibrene ødelegges. Vasker du i for lav temperatur kan du oppleve at klærne ikke blir ordentlig rene.

– Sortering av skittentøy er en lur og effektiv måte å bli fornøyd med klesvasken, men også en fin måte å ta vare på klærne dine. Når du vasker plaggene på riktig måte varer de lenger. Det er både økonomisk og bra for miljøet, sier Orklas vaske- og rengjøringsekspert Malin Skaar.

Hun har noen gode tips til hvordan du skal gå frem når du sorterer klesvasken.

Sortering av skittentøy

– Aller først vil jeg anbefale å sortere klærne etter vaskeanvisningen. Se på lappen om plagget skal vaskes på 60 grader, 40 grader, finvask, håndvask eller ullprogram. Noen plagg skal også renses. For å unngå å skade plagget er det viktig å ikke vaske det på for høy temperatur. Samtidig er målet med vasken å få et helt rent plagg, så du kan heller ikke ha for lav temperatur. Du kan for eksempel ha ulike skittentøyskurver til de ulike temperaturene, om du har plass til det, sier hun.

Neste steg er å sortere etter farge.

– Det er lurt å vaske mørke farger for seg og lyse farger for seg. De ulike fargene kan også deles opp i to om du har noen plagg som skal vaskes på 60 grader, og noen som skal vaskes på 40. Håndklær, sengetøy og undertøy bør vaskes på høy temperatur for at det skal bli helt rent. Husk også å bruke vaskemiddel som passer til det du vasker. Eksempelvis OMO Color til farget tøy, fortsetter Malin.

Ullplagg på skånsomt program

Er plaggene veldig skitne kan du forbehandle flekkene med en flekkfjerner. Dette er spesielt lurt om plaggene må vaskes på lav temperatur.

– Spray flekkene med en flekkfjerner, og la den virke i noen minutter før du legger klærne inn i maskinen. I tilfeller hvor plagg som skal vaskes på 40 grader er svært skitne, så kan du samle disse og velge et ekstra langt program. Da blir klærne renere, sier Malin.

Når det gjelder ullplagg og silke er det viktig at dette vaskes på et skånsomt ullprogram og med et vaskemiddel for ull, for eksempel Milo.

– Mange har hjemmestrikkede ullgensere og ullsokker liggende hjemme, uten vaskeanvisning. Derfor vil jeg påpeke at alle ullplagg bør vaskes på et skånsomt ullprogram for å ta best vare på ulla.

6 tips til sortering av skittentøy

  1. Start med å se på vaskeanvisningen. Hvilken temperatur skal plagget vaskes på?
  2. Sorter plaggene etter farge. Mørke farger bør ikke blandes med lyse siden disse kan ta farge fra de mørke plaggene. Du kan også dele for eksempel lys vask i 40 grader og 60 grader. Håndklær, sengetøy og klær tett på kroppen bør vaskes på 60 grader.
  3. Ull og silke bør vaskes på et skånsomt ullprogram og med Milo for å ivareta ulla.
  4. Husk å velge riktig vaskemiddel til de ulike fargene.
  5. Flekker kan forbehandles med en flekkfjerner før du legger klærne i vaskemaskinen. La den virke i noen minutter.
  6. Velg et ekstra langt vaskeprogram hvis klærne er ekstra skitne og må vaskes på lav temperatur.

Flere gode tips fra OMO