Resirkulering av klær: Dette gjør du med ødelagte plagg

Hva gjør du med den gamle genseren med flekker på? Eller hva med de hullete sokkene dine? Du kan jo ikke gi de bort eller selge videre til andre, så hva gjør du med de ødelagte plaggene dine? La oss se litt på resirkulering av klær.

Resirkulering av klær. FOTO

Klesindustrien utsetter miljøet for store belastninger. Enkelte rapporter viser at denne industrien står for hele åtte prosent av verdens klimagassutslipp. Derfor bør du bruke klærne så lenge du kan, og det du ikke trenger lenger bør gå til gjenbruk eller resirkulering.

Alt har en verdi

Selv om plaggene har mistet sin verdi i øynene dine, så er de langt fra verdiløse! Det finnes flere som tar imot gamle plagg. Over alt finner du ulike innsamlingsbokser for klær.

Fretex er en av dem. Tidligere kunne du levere absolutt alt av klær og tekstiler – både hullete sokker og undertøy – og plaggene som ikke kunne gjenbrukes og selges videre, havnet i resirkulering og ble til nye ting. Per dags dato har Fretex havnet i en situasjon hvor mengden av ødelagte tekstiler er større enn deres løsninger kan ta unna. Derfor tar de kun imot klær som kan gjenbrukes.

Gjenvinningsstasjonen tar imot fillene

Ifølge Sortering.no kan du ta med deg tekstilene du ikke kommer til å bruke mer til en tøyinnsamlingsboks eller direkte til gjenvinningsstasjonen. De tar imot både hele og ødelagt klær, men de må være rene, tørre og uten lukt når du leverer dem.

Du kan resirkulere det meste, inkludert: Undertøy, sokker, strømpebukser, belter, luer, votter, hatter, sengetøy, gardiner, dyner, puter, telt, presenning, stoffrester og skinnfell. Plagg med malingsflekker og andre flekker som ikke går bort kan også leveres, så lenge de er tørre og rene ellers.

Hva med klær som inneholder plast?

Klør du deg litt i hodet når du hører at klær er laget av plast? Det er faktisk mulig. Syntetiske plagg er produsert i materialer som nylon, akryl og polyester – som er plast. Disse klærne bør også leveres til gjenvinningsstasjonen for uansett hva klærne er laget av, er det beste å levere de til gjenbruk for å spare miljøet for produksjon av enda mer tekstiler.

Husk at klær som inneholder plast avgir mikroplast ved vasking. Derfor bør du vaske de så lite som mulig og skaffe en vaskepose som fanger opp mikroplast.

For at klærne dine skal vare så lenge som mulig må du behandle dem godt. Følg vaskeanvisningen og velg riktig vaskemiddel til plaggene. Og selvfølgelig: Når de blir for gamle og ødelagte – ikke kast dem i restavfall, men resirkuler de!

Spørsmål 1 av 3

Hva kan man resirkulere?

Spørsmål 2 av 3

Kan man gjenvinne klær som er laget av plast?

Spørsmål 3 av 3

Hvordan kan man kutte utslipp av mikroplast når klærne vaskes?

Flere gode tips fra OMO