Hvordan vaske lin?

Lin brukes til flotte damaskduker man finner frem når man skal dekke et fint bord, men også lette sommerantrekk. Den har en vakker glans, er lite mottakelig for smuss og lukt, og holder seg fast og varig. Dette er guiden til hvordan du bør vaske lin.

Beige linskjorte.

Det viktigste du gjør når du sklal vaske lin (og alle andre materialer) er å sjekke vaskeanvisningen på plagget, men lin kan vaskes på 40-60 graders vask. Det er anbefalt å velge finvaskprogram eller annet program med lav sentrifugering på vaskemaskinen – og vaskemiddel som bevarer fargene, eller som holder plaggene hvite.

Lin er lite elastisk og blir derfor lett krøllete. Derfor bør du unngå sentrifugering, eller velge et lettere vaskeprogram.

Hvordan tørke lin?

Når det kommer til å tørke lin, er det best å tørke på snor. Du må gjerne strekke det litt i form, før du henger til tørk. Velger du å tørke lin ute, bør det være i skyggen slik at plaggene ikke endrer farge.

Hvordan stryke lin?

Det er anbefalt å stryke lin på medium temperatur. Bruk dampfunksjonen på strykejernet, eller fukt plagget lett før du stryker det. Mens noen anbefaler at du fukter plagget, legger den i en ren plastpose og lar den ligge i et par timer for jevn fuktighet, så holder det også med en sprayflaske om du har dårlig tid. Men det kan være greit å sette av litt tid når du skal stryke lin – spesielt om det er snakk om å stryke bunadskjorte.

PS! Heng opp plagget etter stryking og la det henge til det er helt tørt. Da vil det holde seg rynkefritt mye lenger.

Blazer i lin som henger på kleshenger. FOTO

Litt om lin

Lin er en av de eldste kulturplantene vi har, og har trolig vært brukt i mer enn 10 000 år. Tekstilen har blitt funnet i de eldre faraogravene, i tillegg til at stoffet ble brukt av babylonerne, fønikere og assyrerne i Egypt for over 5000 år siden. Det har også vært viktig for romerne og grekerne.

Når det gjelder den globale produksjonen av lin, er produksjonen liten sammenlignet med andre plantefiber, som bomull. Men i Europa er den viktig. Fremstillingsprosessen av lin tar lang tid, og nettopp det er grunnen til at lin ofte er litt mer kostbart enn andre naturmaterialer.

Trenger du flere tips til pleie av ulike tekstiler?