Hvordan vaske overmadrass?

Det er fort gjort at overmadrassen blir skitten og full av flekker, derfor kan det være lurt å vaske madrassen med jevne mellomrom – her viser vi deg hvordan.

Slik vasker du overmadrassen.

En overmadrass gir som regel bedre søvn, da komforten på madrassen din blir enda bedre. I tillegg forlenger en overmadrass levetiden til hovedmadrassen.

Maskinvask eller håndvask?

Når vi snakker om vaske overmadrass er det greit å vite at det ikke er selve madrassen som vaskes. Det er trekket til overmadrassen som skal vaskes, og dette kan fint rengjøres i vaskemaskin. Ved å bruke vaskemaskin på vask av overmadrass sparer du deg både for tid og ekstraarbeid.

Vask av trekk til overmadrass i vaskemaskinen

Før du vasker en overmadrass i maskin bør du dobbeltsjekke vaskeanvisningen. De fleste overmadrasstrekk tåler 60 graders vask, mens andre kun tåler 40 grader.

Deretter må du være sikker på at vaskemaskinen din er stor nok. Et trekk til overmadrass kan nemlig fort bli veldig tungt, når det blir vått. Det som da kan skje – om trekket blir for tungt, er rett og slett overoppheting av maskinen. I verste fall ødelegger du vaskemaskinen, i beste fall (heller ikke gunstig eller ønskelig) krympes trekket til overmadrassen.

Alternativ til maskinvask

Om maskinen din ikke tåler tyngden av overmadrasstrekk finnes det alternativer. Om du ønsker å rense trekket må du sjekke vaskelappens anvisning, om det er mulig.

Eventuelt kan du vaske trekket for hånd. Fjern trekket og hold steder som har behov for en rengjøring under lunkent, rennende vann. Bland deretter vann med litt OMO Ultra Hvitt flytende eller pulver, og vask godt på områdene med flekker. Skyll deretter med kun vann, og press til slutt ut vannet godt før du lar trekket til overmadrassen tørke.

Slik tørker du trekket til overmadrass

Å tørke trekket til overmadrass i tørketrommel anbefales ikke. Faren for at trekket krymper er stor, og da vil du rett og slett ikke klare å få trekket på overmadrassen igjen. I stedet tar du det nyvaskede trekket og henger det opp, så fort som mulig. Strekk gjerne litt i trekket før du lar det henge, slik at du bevarer fasongen best mulig.

Mens du vasker og venter på at trekket til overmadrassen skal tørke, kan du også rengjøre selve overmadrassen. Bruk et møbelmunnstykke på støvsugeren og støvsuge selve madrassen. I tillegg kan du lufte madrassen ved å la den stå/henge ute noen timer.

Tips til vedlikehold av overmadrass

  • Overmadrasser burde rengjøres to ganger i året. Gjerne oftere når det er overmadrasser til barn, eller om du er allergisk mot midd.
  • Ønsker du å lufte overmadrassen jevnlig kan du med fordel beholde trekket på. Dette gjør at selve madrassen ikke blir utsatt for direkte sollys og blir misfarget.
  • Overmadrasser har ikke like lang levetid som hovedmadrasser. De fleste overmadrasser burde byttes ut cirka hvert femte-tiende år.
  • Overmadrassen vil ofte forme seg etter din kropp. Derfor kan det være lurt å snu madrassen med jevne mellomrom.
  • Beskyttelse til overmadrassen kan være lurt å ha i hus. Spesielt om du har små barn. Det kan fort forekomme flekker etter tiss eller rett og slett ved sykdomsperioder.

Flere gode tips fra OMO