Ting du kan vaske i vaskemaskinen

I de fleste hjem har vaskemaskinen det travelt med å vaske sengetøy, dyner, klær og håndklær. Men var du klar over at du kan bruke den til å vaske mer enn det? Alt fra LEGO-klosser, bilmatter og dusjforheng tåler også en tur i maskinen.

Vaske lego i vaskemaskinen. FOTO

1. Vaske ryggsekk i vaskemaskinen

Ryggsekker og skolesekker går gjennom mye i løpet av levetiden. Alt fra våte gulv og fuktige teltturer, til grassflekker og glemte matpakker, gjør sitt for at sekken blir skitten og lukter vondt. Da er det godt å vite at du ikke nødvendigvis trenger å vaske dem for hånd.

Avhengig av hva sekken er laget av, kan du nemlig vaske den i vaskemaskinen. Ta en kikk på innsiden og se om den har en vaskelapp. Kan den vaskes, står det her. Du skal bare huske å være ekstra oppmerksom på ting som glitrer, eller henger løse på sekken.

2. Vaske dusjforheng i vaskemaskinen

Man skulle kanskje tro at dusjforhenget blir rent i dusjen, men den gang ei. Vannet fra dusjen er ikke nok til å fjerne rester etter sjampo og såpe, og ekstra skittent blir det i bunnen, der forhenget møter gulvet. Den gode nyheten er at dusjforhenget som oftest kan vaskes i vaskemaskinen. Selv hvis det er laget av plastikk. På vaskelappen ser du også hvor mange grader det kan vaskes ved.

3. Vaske tøydukker og bamser i vaskemaskinen

Bamse og tøydukke Anna trenger også et bad en gang i blant, og her er vaskemaskinen vesentlig mer effektiv enn badekaret. Bruk en vaskepose, eller vask bamsene på et mildt vaskeprogram, så gjør du ikke skade på dem. Kan de tåle det, er det også en god ide å vaske dem på 60 °C en gang i mellom, for å bli kvitt eventuelle støvmidd.

4. Vaske LEGO og Duplo-klosser i vaskemaskinen

De små plastikk-klossene er populære blant de minste og etter noen dager, uker og år har det samlet seg både støv og skitt på de fargerike klossene. Vasker du dem i vaskemaskinen blir du kvitt skitt og klistrete matrester. Et godt tips er å vaske dem i et putebetrekk, så slipper du at de bråker så mye.

5. Vaske hundeseng i vaskemaskin

La oss være helt ærlige – våre firbeinte venner lukter ikke alltid like godt, så det gjør nok ikke hundesengen heller. Ta den med ut og rist av så mange hår som mulig, før du hiver den i vaskemaskinen. Husk å sjekke vaskelappen, så du vet hvor høy varme og sentrifugering den tåler.

6. Vaske gulvmattene fra bilen i vaskemaskinen

Gulvmattene i bilen samler opp alt som vi går og trør i, og da er det godt å vite at det også kan vaskes i vaskemaskinen. Du skal bare huske å riste dem godt og støvsuge dem først, så du ikke får for mye rusk med inn i maskinen.

7. Vaske joggesko i vaskemaskinen

Selv om lydnivået kan nå nye høyder når skoene vaskes i vaskemaskinen, kan skoene saktens tåle det. Sko som er ømfintlige skal nok ikke vaskes i maskinen, men alminnelige stoffsko har kun godt av det. Synes du det bråker for mye, kan du vaske dem sammen med et par håndklær.

8. Vaske møbelbetrekk i vaskemaskinen

Mange produsenter lager faktisk avtakbare møbelbetrekk som kan vaskes i vaskemaskinen. Dersom du søler kaffe i sofaen eller i godstolen er altså ikke alt håp ute. Sjekk først om trekket kan tas av, om det kan vaskes, og hvor høye temperaturer det tåler. Det er ikke så kjekt hvis det krymper i maskinen.

Flere gode tips fra OMO