7 gode tips til enklere klesvask

Tårner det seg opp med klær i skittentøyskurven, og du kvier deg for å sette i gang med klesvasken? Vi har samlet noen tips som gjør klesvask enklere.

Omo Expert Color er perfekt til klesvask. FOTO

Mange har et anstrengt forhold til klesvask. Det er ikke alltid lett å vite hva man skal gjøre, og det er fort gjort å gjøre noen klesvask-tabber underveis. Heldigvis finnes det gode råd som forenkler oppgaven.

1. Sorter klærne

Mange av oss setter over en vask om morgenen, eller før vi skal ut et ærend. For å spare tid er det greit å slippe å stå og sortere klærne først. Det finnes ulike skittentøyposer på markedet, som er delt inn for flere kategorier av vask. For eksempel kan den ene være 60 gaders vask, andre til ull, tredje til hvite og lyse farger, og den siste til farget tøy. Har du ikke et praktisk vaskerom eller bad med god plass, får du kanskje plass til to skittentøyskurver på soverommet eller i klesskapet til farget og hvit vask.

2. Vask hvitt for seg selv

De fleste vet det sikkert allerede, men en påminnelse kan alltid være greit: Ikke vask hvite plagg med fargede plagg i vaskemaskinen. De hvite plaggene har lett for å bli grå og flekkete og du får en masse jobb med å bleke dem i etterkant. Har du lite hvitt tøy som blir liggende lenge i kurven? Vask for halv maskin og behold hvitfargen.

3. Sørg for riktig dosering

Mange bruker mye tid på å dosere riktig ut fra mengden med tøy. I følge Lilleborg Forbrukerservice har også flere etterlyst vaskeballen som man bare kunne dosere rett oppi og putte i maskinen. Men det finnes et enda enklere alternativ; ferdig doserte kapsler som du putter rett i vaskemaskinen. Supersmart for travle dager!

4. Lær barna å rydde og sortere sine egne klær

Det tar mye tid å rydde opp klær etter barna og sortere dem før vask. Men dette kan du enkelt lære barna selv. La en del av ukespliktene deres være å sjekke sine egne klær for flekker, og deretter legge de skitne klærne til vask. De rene klærne legges på en stol eller tilbake i skapet. Lær dem også å fjerne lommerusk først.

5. Fjern flekkene før vask

Ved å fjerne flekker før du putter klærne i vaskemaskinen forsvinner de raskere, og du unngår at plagget tar evig skade. Husk også at en del tøy undermerkes. Mange plagg kan fint vaskes på 60 grader uten å ta skade av det. Da fjernes smuss og flekker lettere og du slipper å måtte vaske enkelte plagg i to omganger.

6. Enklere klesvask med vaskeposer

Spiler fra BH-en eller stropper på treningsutstyr kan sette seg fast i deler av maskinen og skade den. Ha alltid vaskeposer liggende, som du putter disse plaggene i før vask. Eventuelt kan du bruke et putetrekk.

7. Tenk på tekstiltypen

Ingenting er mer irriterende enn å få silkeblusen full av småhår fra ullgenseren. Tenk litt på tekstiltypen før du vasker, så slipper du å måtte stå og fjerne hår fra plagg eller vaske dem om igjen.

Vi kan ikke garantere at klesvask blir morsommere med disse tipsene, men det vil i hvert fall være litt lettere og raskere å vaske klær.

Flere gode tips fra OMO