Hvordan tørke klær riktig?

Tørketrommelen er fantastisk i en travel hverdag og det kan være fristende å hive alt i den for å spare tid. Det er viktig å huske at ikke alle plagg tåler dette og kan ødelegges i trommelen. Vi gir deg en oversikt over hvordan du på burde tørke klær som er laget av sarte stoffer og som ikke tåler tørketrommelen.

Vaskerrom der man vasker og tørker klær i tørketrommel. FOTO

Tørke klær av ull

Mange syntes det er spesielt vanskelig å vaske og tørke klær av ull riktig. Etter en runde i tørketrommelen er det stor sjanse for at ulltøyet har krympet et par størrelser, noe som er veldig kjedelig. Ullklær kan nemlig sentrifugeres, men bør holdes langt unna trommelen, med mindre du har en trommel med spesialprogram for ull. Det kan uansett være lurt å sjekke vaskeanvisningen dersom du er usikker på materialet i klærne dine – den sier tydelig om plagget tåler å tromles.

Hvordan kan jeg tørke klær av silke og delikate materialer?

Delikate silkeplagg vaskes på et finvask-program i vaskemaskinen og helst med spesialvaskemiddel. Dette gjelder også undertøy i tynne materialer som blonder. Tørke klær i disse materialene skal også gjøres skånsomt uten tørketrommel for å unngå at formen og stoffet blir ødelagt. Plaggene bør henges opp på en kleshenger til lufttørking. Unngå klesklyper som kan gjøre plagget deformert.

Tørke klær som ikke tåler høy varme

Tørketrommelen tilfører plagget høy varme, noe ikke alle stoffer tåler like bra. Jeans er laget av kraftig bomull og tåler i prinsippet en runde i tørketrommelen, men for lengst mulig levetid bør det unngås. Årsaken til dette er at varmen krymper stoffet, som strekkes ut når du tar på deg buksene, som igjen fører til at de slites mer. Ønsker du kjapt å tørke klær som tåler varme dårlig, kan du henge opp klærne i klyper.

Joggesko skal heller ikke tørkes i trommelen. Grunnen til at du bør unngå å tørke joggesko i tørketrommelen er også den intense varmen. Den kan nemlig få gummien på skoene til å krympe, og dermed føre til at dempingen blir dårligere. I tillegg kan varmen svekke limet i skoene.

Tørke klær med paljetter og pyntesteiner

Dine fineste plagg bør behandles pent. Å tørke klær med paljetter og pyntesteiner i tørketrommelen kan fort være ødeleggende på grunn av all ristingen. Det samme gjelder forsåvidt annet pentøy som består av sarte materialer. La dem lufttørke fremfor å tromle dem.

Hvordan tørke klær av pustende materialer?

Treningsklær er som regel stretchy og inneholder elastan, og dersom du tørker klær i disse materialene i trommelen kan de miste elastisiteten. Det samme gjelder badetøy – la plaggene lufttørke for å unngå å ødelegge passformen.

Flere gode tips fra OMO