Hvordan bruke vaskemaskinen?

Livet var uten tvil lettere når klærne man kastet til vask, eller la igjen på gulvet, dukket opp rene og brettede i klesskapet på magisk vis. Men med disse tipsene kan du briljere i alle typer klesvask.

Skittentøyskurv og vaskemaskin. Slik bruker du den.

Når du flytter hjemmefra er ikke mamma lenger der for å trylle klesvasken ren. Nei, nå er tiden inne for å begynne å krangle med vaskemaskinen selv.

For det er forståelig at vaskemaskinen er vanskelig å forholde seg til.

Teknologien utvikler seg, og vaskemaskinene får stadig flere funksjoner med symboler man ikke skjønner noe særlig av. Men trenger vi egentlig alle disse symbolene, eller vaskeprogrammene de står for? Nei, vi trenger ikke det vettu! Her er de viktigste å lære seg:

4 vaskeprogrammer du bør kjenne til

  1. Bomull (60-grader) – høy temperatur og høy sentrifugering, langvarig vask med mye vann – til undertøy, tettsittende klær, håndklær og sengetøy.
  2. Syntetisk (40-grader) – Raskere, men mer skånsomt program med lavere temperatur og omdreiningshastighet – for syntetiske plagg, som treningstøy
  3. Finvask (40 grader, kortere tid) – Samme som syntetisk, bare kortere tid – til vanlige klær, som farget bomull
  4. Håndvask (30 grader) – et skånsomt program med enda lavere temperatur – til ull, silke, eller den fine genseren bestemor har strikka

Vi anbefaler derimot at du alltid gjør deg kjent med vaskesymbolene og følger anvisningen til plagget du skal vaske.

Hvilket vaskemiddel bør jeg bruke?

Det er hovedsakelig tre tøyvaskemiddel du trenger. Et til hvitt tøy, et til farget tøy og et til ull.

  • Fargede klær bør vaskes med fargebevarende vaskemiddel, som OMO Color. Denne finner du i både pulvervariant, som flytende vaskemiddel og som ferdigdoserte vaskekapsler. Her er det ofte smak og behag på hva man foretrekker. OMO Color inneholder Expert Color System som bevarer fargene vask etter vask.
  • Hvitt og lyst tøy bør vaskes med vaskemiddel med litt blekemiddel, som OMO Ultra Hvitt pulver, for å hindre at det blir grått og misfarget. Hvis du vil bli litt mer forvirret over vaskepulver og klesvask, kan du lese “Kan jeg bruke hvitt vaskepulver til farget tøy?”
  • Ull og silke bør alltid vaskes med et spesialvaskemiddel som Milo. Materialer som inneholder naturfibre, som ull og silke, trenger ekstra pleie for å beholde de spesielle egenskapene sine.

Er du glad i å være aktiv og lett kan fylle opp en maskin med treningstøy, så vil vi også anbefale OMO Aktiv&Sport som er spesielt utviklet for vask av fritidstøy. Denne varianten inneholder FibreFRESH™ teknologi som effektivt fjerner vond lukt. Denne kan du bruke til både innendørs- og utendørsbekledning som teknisk treningstøy, mikrofiber, superundertøy, Gore-tex/skallbekledning, fleece, softshell og skitøy.

Bruk Omo Aktiv&Sport for å vaske treningstøy. FOTO

– og hvor mye vaskemiddel trenger jeg?

Bruker du for lite vaskemiddel risikerer du at klærne ikke blir helt rene. Bruker du for mye kan det bli sittende igjen såperester etter vask. På baksiden av emballasjen finner du en liten guide på hvor mye vaskemiddel du trenger til mengden klær du skal vaske.

Hvis du fortsatt er usikker på dosering av vaskemiddel kan kapsler være tingen for deg!

Les også disse tipsene