Unngå små hull i klærne etter vask

Du tar klærne ut av vaskemaskinen og oppdager at du har fått små hull i klærne etter vasken – har du opplevd dette? Her får du mulige svar på de mystiske hullene i klærne som oppstår etter vask.

Pent brettede rene klær uten hull.

Det er lett å tenke at det er vaskemaskinen som har skadet klærne. Men det er antageligvis veldig lite sannsynlig. Det er nemlig ingenting inne i vaskemaskinen som tilsier at klærne skal få hull som dette.

– Vi har undersøkt dette mysteriet flere ganger, i samarbeid med vaskemaskinprodusentene, og har aldri funnet noe belegg for er at maskinen i seg selv lager disse hullene, sier Malin Skaar. Hun er vaske- og rengjøringsekspert i Orkla.

I stedet for å skjelle ut vaskemaskinen din, bør du altså først lete etter svaret på hullene andre steder. Her er mulige årsaker til de små hullene:

1. Kvaliteten på stoffet

Vi har en tendens til å ville ha veldig tynne klær – og da blir det lettere hull. Kvaliteten på stoffet kan også ha effekt på hvor raskt det blir hull. Derfor kan det være lurt å sjekke vaskelappen på plagget før du kjøper det, for dyrt er ikke alltid ensbetydende med god kvalitet.

2. Løse gjenstander, knapper og glidelåser

Hvis stoffet er tynt og av dårlig kvalitet, kan det hekte seg opp i knapper eller glidelåser inne i vaskemaskinen. Derfor er det lurt å ha som fast regel å lukke glidelåser og knapper før man vrenger klærne. Likeledes å alltid sjekke lommer for å se om det ligger skruer eller spikre, spenner og annet som kan hekte seg i klærne.

3. BH-spile i trommelen

– Det vi vet kan forårsake slike hull er at det kan være bh-spile som ligger skjult inni trommelen, og som bare stikker ut av et hull når du vasker, forklarer Malin Skaar.
For å sjekke om det er noe som sitter fast inni hullene i trommelen, anbefaler Malin at du dytter trommelen inn til sidene før du vasker, sjekker hele trommelen og ser om noe stikker ut.

4. Etsende søl på stoffet

En annen årsak til hull i klærne etter vasken, kan ifølge Malin være at du har fått på deg noe søl som kan gi etseskader på klærne.

– Tenk litt på hva du kan ha vært borti, kanskje du har vært i garasjen og fått på deg noe derfra, foreslår hun.

5. Møll og biller

Er det ull? Da kan det være møll. For å sjekke om du er så uheldig å ha fått klesmøll eller tekstilskadebiller, så se først på hullene. Er de små og runde kan det være biller, mens møllen lager store uregelmessige hull, og i tillegg kan en ofte se ekskrementer fra møllen.

Skader på klær kan oppstå både før, under og etter vask. Små hull i klærne er bare et eksempel på dette. Andre eksempler er krympede klær og misfargede klær, for å nevne noe. Her kan du få et innblikk i de vanligste tabbene vi gjør med klesvasken.

 

Få flere gode tips her