6 tabber du gjør med klesvasken

Selv om mange av oss vasker klær hver uke, er det fort gjort å gjøre feil. Gjør du noen av disse klesvask-tabbene?

klesvask tabber - rød sokk i hvit vask. FOTO

1. Du sorterer ikke klær

Det er selvfølgelig veldig mye lettere å bare fylle opp vaskemaskinen med alt skittent som ligger tilgjengelig, men du gjør vel ikke det? Klesvasken bør sorteres etter farger, materialer og hvilken temperatur det bør vaskes på. Kroppsnære tekstiler bør vaskes på 60 grader for å bli hygienisk rent, men annet tøy kun trenger en oppfriskning på 40 grader.

Hvitt skal så klart ikke vaskes med de fargerike klærne dine, og det fine ulltøyet fortjener ordentlig behandling med riktig vaskeprogram og vaskemiddel.

2. Du har for lite klær i vaskemaskinen

For å unngå unødvendig mange klesvask – som både tar tid og koster penger, bør du fylle vaskemaskinen full. De fleste vaskemaskiner tar fem kilo klesvask, eller mer, så her er knyttneveregelen et godt verktøy å bruke for å vite om du har fylt nok. Se hva som kan vaskes sammen, fyll maskinen og test om du får plass til en knyttneve i toppen.

Det er ikke bare for lite klær du må tenke over. For full vaskemaskin kan føre til et dårligere vaskeresultat, så sørg for at det er igjen noe luft på toppen.

3. Du bruker for mye vaskemiddel

Nei, nei, nei, klærne blir ikke renere om du bruker litt ekstra vaskemiddel. Overdosering kan gi hvite striper på klærne etter vask. Produktrester kan også forårsake kløe eller irritasjon for de med veldig sensitiv hud. Ved å dosere riktig får du et lavere forbruk av vaskemidler, og dermed sparer du penger og miljøet.

4. Du lar klærne ligge for lenge i vaskemaskinen

Klær bør ta ut og henges opp, eller tørkes i tørketrommel, så fort vasken er ferdig. Blir de liggende, bør du allerede etter én time kjøre klesvasken på et kort skylleprogram. Grunnen til at klærne ikke bør bli liggende i vaskemaskinen for lenge er at de kan begynne å lukte vondt, bli skrukkete eller farger kan smitte av.

5. Du tar ikke flekker med en gang

De letteste flekkene å fjerne er alltid de du vet hva er – og de du tar med en gang. Jo lenger en flekk for trekke inn, desto vanskeligere blir det å fjerne den. Derfor bør du hive deg rundt så raskt som mulig for å få fjernet flekkene.

6. Du renser aldri vaskemaskinen

Går du for lenge uten å rense vaskemaskinen kan du risikere at klærne ikke blir ordentlig rene, og enda verre; de begynner å lukte vondt. Det som må rengjøres oftest er filteret, men les guiden vår for hvordan rense vaskemaskinen for mer tips.

Gjør du ingen av disse tabbene? Imponerende! Del listen med noen som kanskje trenger å lære noe nytt!

Flere gode tips finner du her