Smarte tips når du skal kjøpe vaskemaskin

Det finnes mange forskjellige vaskemaskiner på markedet, alt fra vaskemaskiner til kombimaskiner som er frontmatet eller toppmatet. Det er viktig å kartlegge familiens behov før du går til kjøp av maskin.

På tide å kjøpe ny vaskemaskin?

De viktigste spørsmålene du må tenke på når du skal kjøpe vaskemaskin er: Hva er behovet vårt? Får vi plass til vaskemaskinen? Hvor stort er budsjettet vårt?

Hva trenger du?

Valget av vaskemaskin må gjøres ut fra families behov og midler. Er budsjettet stramt og vasker dere ikke så ofte? Da kan en enkel vaskemaskin være tilstrekkelig. Trenger du en tørketrommel også? Kombimaskiner har vaske- og tørkefunksjon i én og samme maskin, og er kjekt dersom du vil spare plass.

De har et rykte på seg for å være skjøre og lite driftssikre, men dette er ikke sant. Kombinert tørke- og vaskemaskin tilbyr mange valgmuligheter som automatisk programmering, forsinket start, lettstrøket og fint lintøy. Derfor er de dyrere enn de enkle modellene, men prisen er fortsatt lavere enn om du kjøper vaskemaskin og tørketrommel separat.

Frontmatet eller toppmatet?

Dette er et av de første valgene du må ta når du skal kjøpe vaskemaskin. Spør deg selv to spørsmål: Hvilke begrensninger har vi i forhold til plass? Hvor mye vasker vi?

Vaskemaskiner som er frontmatet er ofte bredere, men like dype som modellene som er toppmatet. Disse frittstående eller innebygde vaskemaskinene er designet for å kunne integreres under en arbeidsflate, for eksempel i kjøkkenet, eller for å kunne være arbeidsflaten i seg selv. De er også designet for å kunne ha en separat tørketrommel på toppen. Et annet viktig poeng er den store kapasiteten. En kuøye-vaskemaskin kan ta opp til 9 kg skittentøy, avhengig av modellen.

Vaskemaskiner som er toppmatet er lettere å lagre, smalere enn konkurrerende maskiner, de sparer plass og det er lettere tilgang til trommelen enn på vaskemaskiner med kuøye.

Hvor stor lastingskapasitet har vaskemaskinen?

Du bør også ta lastingskapasiteten i betraktning før du skal kjøpe vaskemaskin. En person eller et ungt par har ikke de samme behovene som en stor familie. Dette er grunnen til at fabrikanten produserer modeller med forskjellige trommelstørrelser.

Og hva med programmene?

De forskjellige vaskemaskinmerkene og modellene tilbyr ofte mange forskjellige vaskeprogrammer, hvorav dette er de mest nyttige:

  • Automatisk program beregner hvor mye vann som trengs og lengden på vasken etter hvor mye klær som skal vaskes
  • Forsinket start – for å unngå «rushtiden»
  • Program for fint lintøy – for å kunne unngå dårlig resultat
  • Kortvask – økonomisk og ideell for pent brukte klær
  • Antirynke-program for å redusere kjedsommelig stryking til et minimum

Kartlegg hvilket behov du har, og undersøk hvilken maskin som kan dekke det før du går til innkjøp av ny vaskemaskin. Husk også å ta vare på vaskemaskinen din!

Flere gode tips fra OMO