Tørke klær inne eller ute?

Bør man tørke klær inne eller ute? Og hva gjør man når det er kaldt? Her skal vi se litt nærmere på hva som skjer med inneklima når du tørker klær inne. Og vi gir deg gode råd til klestørkingen.

tørke klær ute på snor. FOTO

I dagens samfunn med mange høye boligblokker, er det få som legger til rette for klestørking i bakgården, eller på balkongen for den saks skyld. I gode gamle dager var det motsatt. Man hang alltid klesvasken til tørk utendørs. Ikke bare for å lufte klærne ordentlig, men også for å spare plass innendørs. I tillegg tørket klærne raskere ute.

Til tross for at folk flest bor i enebolig, tomannsbolig eller rekkehus, viser en undersøkelse utført av strømselskapet Fjordkraft viser at over halvparten tørker klær inne. Spesielt unge velger å tørke klesvasken på en snor eller stativ innendørs. Samtidig mottar Norges Astma og Allergiforbund hundrevis av henvendelser om inneklimaproblemer. Har det en sammenheng med at vi pleier å tørke klær inne?

Å tørke klær inne påvirker inneklima

I snitt har en klesvask omtrent 2-3 liter vann i klærne når den henges opp. Har du tenkt over hvor dette vannet tar veien? Det er selvfølgelig med på å påvirke luftfuktigheten i boligen din. For det er nemlig slik at fuktigheten som lagres i våte klær, ikke forsvinner når du tørke klærne inne. Istedenfor blir det lagret i luften. Og får du kondens på vinduene, så er dette et tydelig tegn på høy luftfuktighet.

Dersom du skal tørke klær inne et sted hvor det ikke er gode luftemuligheter, kan det også bidra til andre problemer. Rom som har høy luftfuktighet kan nemlig ha større risiko for oppblomstring av fukt, muggsopp og midd. For å forhindre dette er det viktig å lufte boligen så godt det går – bare å sette på kjøkkenviften kan hjelpe.

Tørke klær ute

Du bør alltid tørke klær ute, hvis det lar seg gjøre – og du ikke er allergisk mot pollen. Og du kan faktisk tørke klær ute selv om høsten og vinteren – så lenge det ikke regner. Klær kan nemlig tørke om det er minusgrader ute, men de tørker så klart litt langsommere enn vanlig. Og de tørke også om de er frosne. Har du prøvd på dette og tatt med deg stivfrossent tøy inn, så har du bare tatt med deg tøyet inn for tidlig. De vil nemlig slippe stivheten når de er helt tørre, så det gjelder å vente lenge nok.

Gode tips til tørking av klær

  • Snart på tide å kjøpe ny vaskemaskin? Se etter en med høy sentrifugering som vil gi tørrere klesvask – og mindre luftfuktighet i samme slengen
  • Skal du tørke klær inne bør du gjøre det i et rom som ventilerer, for eksempel badet der det er avtrekk og varme
  • Skal du kjøpe tørketrommel bør du vurdere kondenstørketrommel med varmepumpeenergi
    Invester i en luftfukter som kan bidra til å styre inneklima i boligen din

Flere gode tips fra OMO