Når du kjøper nye håndklær er de myke og behagelige. Selv om de føles gode ut og er helt nye, bør du vaske dem bør du tar dem i bruk – og da uten tøymykner. Det kan nemlig svekke absorberingsevnen.
60-graders vask
De første gangene du skal vaske håndklær bør de vaskes separat – og alltid med lignende farger. For å sikre bedre hygiene bør de også alltid vaskes ved 60 grader for å drepe bakterier. Har du håndklær i spesielle materialer, som for eksempel velur, krever disse lavere temperaturer. Sjekk derfor alltid vaskeanvisningen. Husk; OMO Ultra Hvitt til hvite håndklær og OMO Color til fargede.
Hvor ofte bør du skifte håndklær?
- På badet: Skift håndklær minst én gang i uken, eller i god tid før det begynner å lukte. Bytt vaskekluten etter to gangers bruk.
- På kjøkkenet: Kjøkkenhåndklær som henger på et rent sted bør skiftes cirka hver tredje dag. Kjøkkenkluten bør skiftes hver dag, eller legges i bløt i klorinvann i noen timer, gjerne over natten. Da blir den både ren og hvit igjen. Men det er viktig at den skylles godt i varmt såpevann før bruk igjen.
- Til oppvasken: Det hjelper lite med rene håndklær hvis oppvasken ikke er gjort i rene omgivelser og i varmt nok vann. Vasker du opp for hånd, må oppvaskkummen være rengjort på forhånd – det samme gjelder hendene dine. Skyll glass, tallerkener og bestikk i rent varmt vann etter vask.
Gi nytt liv til gamle håndklær
Håndklær som begynner å dra på årene blir stive og kan føles litt ut som sandpapir. Ikke nok med det, de tørker ikke så godt heller. Derfor legger vi de nederst i skuffen, og tar de kun frem når alle de andre er brukt opp. Kjenner du deg igjen? Vel, det finnes kjerringråd som kan gi liv til gamle håndklær hvis du ønsker å teste det:
Hell 2 dl eddik i vaskemiddelkammeret og 1 dl natron i skyllemiddelkammeret. Velg det varmeste programmet på vaskemaskinen og vask håndklærne. Eddik vil løse opp eventuelle såperester og natron vil skrubbe vekk eventuell smuss. Tørk deretter i tørketrommel for å få de aller mykeste håndklærne.