Hvordan vaske håndklær?

Håndklær får flere turer i vaskemaskinen enn andre tekstiler. Kanskje ikke rart da de er så mye i bruk. All denne vaskingen sliter på, men vi har gode råd. Slik tar du vare på håndklær og puster nytt liv i de gamle.

Kurv med rene håndklær vasket med OMO.

Når du kjøper nye håndklær er de myke og behagelige. Selv om de føles gode ut og er helt nye, bør du vaske dem bør du tar dem i bruk – og da uten tøymykner. Det kan nemlig svekke absorberingsevnen.

60-graders vask

De første gangene du skal vaske håndklær bør de vaskes separat – og alltid med lignende farger. For å sikre bedre hygiene bør de også alltid vaskes ved 60 grader for å drepe bakterier. Har du håndklær i spesielle materialer, som for eksempel velur, krever disse lavere temperaturer. Sjekk derfor alltid vaskeanvisningen. Husk; OMO Ultra Hvitt til hvite håndklær og OMO Color til fargede.

Hvor ofte bør du skifte håndklær?

  • På badet: Skift håndklær minst én gang i uken, eller i god tid før det begynner å lukte. Bytt vaskekluten etter to gangers bruk.
  • På kjøkkenet: Kjøkkenhåndklær som henger på et rent sted bør skiftes cirka hver tredje dag. Kjøkkenkluten bør skiftes hver dag, eller legges i bløt i klorinvann i noen timer, gjerne over natten. Da blir den både ren og hvit igjen. Men det er viktig at den skylles godt i varmt såpevann før bruk igjen.
  • Til oppvasken: Det hjelper lite med rene håndklær hvis oppvasken ikke er gjort i rene omgivelser og i varmt nok vann. Vasker du opp for hånd, må oppvaskkummen være rengjort på forhånd – det samme gjelder hendene dine. Skyll glass, tallerkener og bestikk i rent varmt vann etter vask.

Håndkle blir vasket med OMO Ultra Hvitt.

Gi nytt liv til gamle håndklær

Håndklær som begynner å dra på årene blir stive og kan føles litt ut som sandpapir. Ikke nok med det, de tørker ikke så godt heller. Derfor legger vi de nederst i skuffen, og tar de kun frem når alle de andre er brukt opp. Kjenner du deg igjen? Vel, det finnes kjerringråd som kan gi liv til gamle håndklær hvis du ønsker å teste det:

Hell 2 dl eddik i vaskemiddelkammeret og 1 dl natron i skyllemiddelkammeret. Velg det varmeste programmet på vaskemaskinen og vask håndklærne. Eddik vil løse opp eventuelle såperester og natron vil skrubbe vekk eventuell smuss. Tørk deretter i tørketrommel for å få de aller mykeste håndklærne.

Flere gode tips fra OMO