Håndvask: 3 tips for å vaske klær for hånd

Det er to faktorer som får oss til å vaske klær for hånd: Det første er delikate tekstiler som er merket med håndvask og det andre er ferie uten tilgang til vaskemaskin. Stemmer ikke det? Uansett, her får du gode tips til håndvask.

Håndvaskede klær.

Dagens vaskemaskiner har eget håndvaskprogram som gjør at du enkelt kan vaske sarte, delikate tekstiler i vaskemaskinen. Derfor er det ingen grunn til å vaske silkeblusen for hånd. Men dersom du er på ferie uten tilgang til vaskemaskin, kan det være fordelaktig å ta med ditt favorittvaskemiddel i bagasjen. På den måten kan du friske opp plaggene med en håndvask. Å ta klesvasken for hånd kan virke veldig tungvint og slitsomt, men disse tipsene guider deg gjennom det:

1. Forbehandling av flekker

Hvis du må vaske for hånd fordi klærne har fått stygge flekker er det lurt å forbehandle flekkene før du vaske klærne. Dette gjelder alle flekker: De bør fjernes så fort som mulig for jo lenger de sitter på, desto vanskeligere blir de å fjerne senere.

Når du skal fjerne flekker har du flere alternativer. Har du flekkfjernerspray for hånden bør du bruke denne, men det skal gå fint med flytende vaskemiddel også. Gnir litt flytende vaskemiddel på og la det virke omtrent 30 minutter før du vasker plagget. Må du fjerne flekker av fettholdige produkter kan du ta på litt Zalo og gni forsiktig – og når du ser at flekken begynner å løse seg opp vasker du plagget.

2. Temperatur

Vær nøye med temperaturen på vannet. Det er nemlig fort gjort å bruke for varmt vann som skader plaggene. Det er ikke uvanlig å bomme på 40 grader, og heller bruke varmere vann. Men husk på at 40 grader ikke er så veldig mye varmere enn hånden din.

Husk å sortere klærne etter både farge og temperatur når du vasker for hånd. Tenk også over hele plagget når du skal velge temperatur. Selv om bomull tåler 60 grader, kan det være andre materialer, som for eksempel tråder, som ikke gjør det.

3. Hold klærne i bevegelse

Unngå lang bløtleggingstid når du vaske klær for hånd. Du bør heller ikke ha for mye klær av gangen. Blir klærne ligge for lenge i vannet (som etter hvert blir skittent) vil plaggene bli skitne. Derfor bør klærne være i bevegelse når du vaske for hånd – akkurat som når de blir vasket i vaskemaskin. Du kan bruke en sleiv for å røre rundt. Denne bevegelsen vil bidra til å løse opp skitt i klærne.

Slik vasker du for hånd:

  1. Forbehandle alle eventuelle flekker det måtte være på plaggene
  2. Fyll en bøtte med så varmt vann klærne tåler og finn noe å røre med
  3. Vask litt og litt klær av gangen og rør rundt med jevne mellomrom. Plaggene er rene etter omtrent 10 til 15 minutter vask.
  4. Skyll grundig, vri ut som mye vann du klarer og heng klærne til tørk.

PS! Skal du reise langt og ikke vet om det er butikker i nærheten, eller om du skal til utlandet, vil det lønne seg å ta med vaskemiddel du kjenner hjemmefra. Pakk med deg et par små flasker så er du sikret at du får vasket klærne for hånd dersom det skulle være behov for det.

Spørsmål 1 av 3

Kan tekstiler merket med håndvask vaskes i vaskemaskin?

Spørsmål 2 av 3

Hva bør man ikke gjøre når man vasker klær for hånd?

Spørsmål 3 av 3

Hvilket middel kan man bruke til forbehandling av flekker?

Les også disse tipsene fra OMO